Uit Hei en Dennen: Hittegolven en zo meer

Moeten wij in Nederland echt gaan wennen aan tropische temperaturen, ook in de toekomst? Dan denk ik toch ernstig na over een emigratie naar één van de Scandinavische landen. Het is hier binnen en buiten niet te harden. In de kamers staan allerlei ventilatoren te blazen. In onze slaapkamer is gelukkig airco. Die is niet geluidloos en dat is jammer voor verloofde omdat hij met lawaai niet lekker kan slapen. Ik kan weer niet tegen het geluid van snurken. Er is veel leed als je het weet. Deze week logeerde ik een aantal dagen bij dochter in Frankfurt en ja hoor, ook daar was het erg warm. Haar drie zoontjes verbleven in een opblaasboot vol water en bleven mij uitnodigen daar ook in plaats te nemen.
Maar ik ken mijn pappenheimers en bleef vanaf een veilige afstand toekijken. Wat maken kinderen ongelooflijk veel herrie hè. Ik denk dan aan de buren. Dat is allang niet meer nodig. Een kind mag zich uiten, ze moeten later nog lang genoeg in een keurslijf leven.

Mijn oudste kleinzoon van 11 jaar heeft Asperger en iets aanverwants. Hij weet het sinds kort zelf en kan zijn gevoelens ongelooflijk goed onder woorden brengen. Zo schreeuwt hij vaak door de klas of valt op de vloer in slaap. Hij tuurt uren naar een fotootje of draadje en is zich daar totaal niet van bewust. Iets in z’n hand houden geeft hem rust. Hij heeft er ook een spreekbeurt over gehouden, waardoor zijn medeleerlingen meer begrip zijn gaan tonen. Gelukkig is hij heel slim en intelligent. Volgend schooljaar komt er iemand naast hem zitten, die hem kan weerhouden van al te spontane invallen of schreeuwen. Ik heb grote bewondering voor alle ouders, broers en zusjes van kinderen met deze aandoening.
Ik heb hier al vaker over geschreven, maar ik denk dat vele ouders en/of leraren het benoemen van deze aandoeningen waardevol vinden.

Wat zijn we gelukkig met vele bijzondere opleidingen voor kinderen, die vroeger allemaal naar de zelfde b.l.o. moesten, onafhankelijk van hun vaardigheden. Ik ben vrijwilligster bij één van de senioren in Oldenhaghe die ook een aanverwante aandoening heeft. Een intelligente man met humor, zelfspot en een enorme leergierigheid. Hij onthoudt ook echt en letterlijk alles wat hij heeft gehoord en gezien. Er blijven beperkingen op gebied van sociale vaardigheden, maar wat zou hij hebben genoten van de mogelijkheden van NU.

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.