Taal Werkt! van start in Ommen

OMMEN – Met elkaar praten, verhalen vertellen en boeken voorlezen. Als ouders kun je je kind geen betere start geven. Opgroeien in een omgeving die rijk is aan taal, zorgt ervoor dat een kind het beter doet op school en later de uitdagingen van de samenleving beter aankan.

Als ouders moeite hebben met taal, nemen hun kinderen die achterstand over. Om die cirkel te doorbreken, moet je met ouders en kinderen samen aan de slag gaan. Daarvoor is Taal Werkt! Een krachtige gezinsaanpak ontwikkeld. In dit project werken de kinderopvangorganisaties Doomijn en Prokino samen met de Bibliotheek, het Taalpunt en de gemeente Ommen.

Vorige week kwamen de betrokken organisaties bij elkaar in de Bibliotheek Ommen. Zij zetten hun handtekening onder de samenwerking en bespraken met elkaar de kansen en uitdagingen.

Medewerkers in de kinderopvang zien van dichtbij hoe een kind zich ontwikkelt, en ze hebben steeds contact met de ouders van elk kind. Het begint erbij dat medewerkers in de kinderopvang zich bewust zijn van het probleem van laagtaalvaardigheid. Zij zien wat een kind nodig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en kunnen aangeven wat de ouders daarin kunnen betekenen. Het Taalpunt en de Bibliotheek kunnen helpen om ouders te ondersteunen om die rol op zich te nemen.

‘Laaggeletterden zijn een verborgen groep, die lastig te bereiken en te motiveren is’, aldus Frederique Westera, directeur Bibliotheek Ommen. ‘Tegelijkertijd weten we dat de helft van hen kinderen heeft, en voor die kinderen het beste wil. Dat is onze ingang: we kunnen ouders helpen om hun kinderen te ondersteunen bij hun taalontwikkeling, waardoor het kind meer kansen krijgt. En hopelijk ervaren ouders zelf dat het goed voelt om te werken aan je taal. Zo kunnen we de cyclus van laaggeletterdheid doorbreken.’

Taal Werkt! is een subsidieprogramma van de Provincie Overijssel. Bibliotheken in de hele provincie kunnen hiervan gebruikmaken om te werken aan geletterdheid, op een manier die in de eigen gemeente het beste past. In Ommen is zo de samenwerking gezocht met kinderopvangorganisaties. De Bibliotheek heeft vanaf dit jaar van de gemeente Ommen de ruimte gekregen om meer te doen voor de allerjongste inwoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.