Ondernemer Johnny Hogenkamp investeert in een duurzame toekomst

Johnny Hogenkamp is varkensfokker, zijn bedrijf ligt net een eindje buiten Oudleusen. Op een paar van zijn stallen heeft hij sinds kort zonnepanelen en dat bevalt zo goed dat hij nu alle daken vol gaat leggen met 7000 panelen. Dat levert voldoende stroom op voor 500 woningen.

Met de 1900 zonnepanelen die er al lagen, was Hogenkamp met zijn bedrijf al zelfvoorzienend. Het bedrijf gebruikt de eigen elektriciteitsproductie om te ventileren, verlichten én om voer te maken. Met verschillende ingrediënten, zoals aardappelstoomschillen van Celavita, oud brood van een grote bakkerij en zelf gemalen meel van gerst en tarwe, wordt iedere dag een speciale mix voor de varkens gemaakt. Er gaat maar liefst 60.000 kilo voer op een dag doorheen en dat vraagt nogal wat stroom!

Omdat het gebruik van de panelen probleemloos verloopt en Hogenkamp toch het dakoppervlak ervoor heeft, besloot hij om nog meer panelen te leggen. ‘Het is toch mooier om ze op het dak te leggen, dan er een heel weiland mee vol te zetten. Wij zijn al jaren geleden met de voorbereidingen begonnen, want je moet de stroom die je produceert ook kwijt kunnen. Enexis heeft hier de afgelopen maanden hard gewerkt om de bekabeling naar Oudleusen aan te leggen.’

Ook de financiering heeft de nodige tijd gevraagd. Hogenkamp: ‘Wij werken samen met ingenieursbureau Solaris Industria uit Utrecht, dat ons helpt bij al die zaken. Met hen hebben we ook het financieringsplan opgesteld. Zo kunnen wij de komende jaren gebruik maken van de SDE-regeling. Ons hele zonnepanelenplan hebben we in een aparte BV ondergebracht. Je hebt het hier over een miljoeneninvestering, waar een bank als ASN graag in wilde participeren.’

Hoewel de panelen nog niet eens op het dak liggen, is Hogenkamp alweer bezig met zijn volgende plan. ‘Onze eerste stap vijftien jaar geleden, was van het gas afgaan. Wij hebben sindsdien een installatie waarin wij houtsnippers verbranden, deels afkomstig uit onze eigen gemeente Dalfsen. Wij hebben die warmte onder meer nodig voor onze biggen, die op waterbedjes van 35 graden Celsius liggen. Onze laatste stap is het moeilijkst. We zijn nu bezig om de mest te gaan drogen. Het water eruit halen is een moeilijk procedé, dat we nog goed in de vingers moeten krijgen. In plaats van zes vrachtwagens per week hoeft er dan nog maar één vrachtwagen te rijden om onze mest af te voeren.’ Al die projecten van Hogenkamp zijn goed voor het milieu en ook voor zijn bedrijf. Want zonne-energie betaalt zichzelf terug, net zoals de investeringen in de eigen water- en verwarmingsinstallatie en straks wellicht de mestdroger.

Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Wilt u ook hernieuwbare energie produceren? Dan kunt u gebruikmaken van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie voor bedrijven en (non-profit)instellingen. Kijk voor alle informatie op rvo.nl/sde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.