Lampie: De tronie van Japie

Zeven uur in de ochtend. Het perron in Ommen is zo goed als leeg. Tja, vakantietijd. Moet zelf nog eventjes wachten, maar de contouren van de drie weken durende onderbreking worden meer en meer zichtbaar. En dan ga je jezelf wijsmaken dat je er hard aan toe bent.

Niet dat ik een hekel heb aan de arbeid hoor, maar eerlijk is eerlijk, als ik de centen zo kreeg, gaf ik mijn collega’s een hand, een kort bedankje dat ze me al die jaren hebben gedoogd, een gebakje bij de koffie, nog een keertje achterom kijken, om nooit, echt nóóit…, meer terug keren. Nee, geen middelvinger. Nergens voor nodig.

Maar eerlijk is eerlijk, werken bij ons nationale spoorbedrijf was een manier om een redelijk belegd boterhammetje te verdienen. Geen hobby. Ik kom op tijd. Doe mijn best. Buffelen? Mwoah. Rustig aan door. Meer diesel dan sprinter. NS heeft alle diesels uit de dienst geflikkerd, op mij na. Het is zo het is en voor wie nu denkt ‘belachelijk, van werken is nog nooit iemand dood gegaan’, welnu, ik wil ook niet de eerste zijn! Als de boemel van Arriva haar poort opent heb ik ruime keus waar te gaan zitten. Tot Zwolle de tijd om mijn lijfblad Voetbal International door te bladeren. Ja…, nee…, klopt, was iets te snel met mekkeren dat ik klaar was met dit orgaan en ging opzeggen, vanwege de stortvloed aan meisjesvoetbal. Het blad kwam tot inkeer.

Hou me ten goede, die meiden hebben de leeuwin beslist niet in zijn topje laten staan, maar al die idioterie er om heen. Die oranje Sinterklaas, Viking en die legercommandant en dat gelal van B-artiesten als Snollebollekes, De Dikdakkers en One Two Trio, die een graantje mee willen pikken, pfff…, wat ‘n hysterie. Een week later niet twee lachende deerntjes op de voorpagina, maar de tronie van Japie Stam. De oud-trainer van PEC Zwolle en huidig oefenmeester in dienst van Feyenoord kijkt altijd boos. Dat is zijn normale blik. Japie doet niet aan lachen, althans zo staat ie nooit op de foto. Hij trekt altijd een kop waarbij je denkt, die wil ik in het donker niet tegenkomen in een nauwe steeg.

Mocht het niet lukken bij de Rotterdammers, dan kan hij altijd nog als beveiliger aan het werk. Zwart T-shirt aan, met op de achterkant in witte letters Security. Hup, aan de kassa bij het Bostheater. Wenkbrauwen en stem in de laagste stand. “Tascontrole. Geen eten en drinken mee naar binnen.” “Maar…” “Niks te maren, regels zijn regels.” De naleving ervan moet je overlaten aan professionals. Niks voor mij. Heb nu eenmaal geen streng hoofd. Zie het al voor me. “Boys, geen blikken bier naar binnen.” “Lampie, doe niet zo gek. Kom er straks maar eentje halen.” “Nou ja, vooruit dan maar.” “Station Dalfsen.” De aankondiging van de halte voor eindstation Zwolle rukt me uit mijn overpeinzing. Tot aan Dalfsen heb ik alleen naar die boze kop van Japie Stam zitten loeren. Wat een intrigerende tronie…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.