Lampie: Anti roos

Laat vakantie dit jaar. Augustus. Op weg naar huis zie ik met lede ogen hoe de jeugd zich vermaakt aan de Vecht. Dat opgeschoten volk is minimaal zes weken vrij. Meer dan de helft zit er voor mij niet in. Al dat fraaie weer, pfff, straks is het op, als ik aan de beurt ben. Nou ja, het weer en vrouwen, het laat zich niet sturen, je hebt het maar te nemen zo het komt. Drie knapen zwemmen wedstrijdje in het verlengde van de rivier. Het water is naast onze eeuwig zingende bossen een toeristische magneet. Stoere jochies. Wie weet geïnspireerd door Maarten van der Weijden. Die zwom via elf Friese steden vijf miljoen bijeen voor onderzoek naar kanker. Een wereldprestatie. De laatste keer dat ik haaks de Vecht overzwom moest ik hangend aan de steiger eventjes bijkomen voordat ik het verantwoord vond retour te krabbelen. Respect.

Ook voor wielrenners in de Tour. De hoogste berg die ik heb bedwongen met mijn Union Flamingo was de Lemelerberg. Op het tandvlees kwam ik hijgend en hevig transpirerend boven en had iets van ‘hèhè, deze ouwe klimgeit moet eventjes zitten’. Een carrière als wielrenner zit er voor mij niet in, laat staan het winnen van de bolletjestrui. Een ijsco met drie bolletjes is het hoogst haalbare. Rondje Vilsteren lukt net. Mits de benen worden gestrekt bij de stuw in de Vecht. Kan ook bij herberg de Klomp, maar, zelfkennis siert de mens, eenmaal op de kont, kom ik niet snel weer in touw.
Link, terras zitten. Vooral als je met de natte vinger te lijmen bent. Heb je net afgerekend, komt er een bekende aanzetten. “Even bijkletsen.” “Nou ja, een witbiertje graag.” En dan eentje terug, de aller-, allerlaatste, eentje om het af te leren en als afsluiter ‘een blinde’. Ik ben niet de enige hoor, met een ruggengraat van elastiek. Op dit vlak hè, verder sta ik ijzersterk in mijn gympen, al is beter dat een ander die conclusie trekt. Mijn vrouw bijvoorbeeld. Het juiste moment van opstappen bepalen is lastig. Dat leer je door de jaren heen. Althans de meesten. Een enkeling leert ’t nooit.
Als een zwalkend schip. Tien biertjes voorbij de denkbeeldige eindstreep. Ogen krang in de kop. Dwars door z’n Axe gebroken. Normaal durft ie geen meisje recht in de ogen aan te kijken, maar alcohol doet het bloed kolken en grenzen vervagen. Hoe kun je denken een aantrekkelijke partij te zijn, als er met je amper verstaanbare aanbod voor een drankje spetters speeksel meekomen. Ondanks een bits bedankje gaf Don Juan niet op.
De stoel naast haar was vrij, dus hikkend en boerend nam Zuipmans plaats. Het bier smaakte niet meer, vermoedelijk de oorzaak van een oliedomme ingeving. Een scheut bier over de open schoen van zijn beoogde prooi, die al stukje bij beetje was gaan verzitten. “Isjjj goe’ teeg’n zweetvoet’n”, lalde de drinkebroer. Hij trof de verkeerde. Het meisje greep venijnig een glas bier van tafel en goot dit leeg over zijn warrige haardos. “En ook tegen roos!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.