Jeugdbestuurder Anna zwaait af en pleit voor aandacht voor klimaat en duurzaamheid

REGIO – Jeugdbestuurder Anna Spijkervet nam dinsdagmiddag 9 juli afscheid van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Tijdens de vergadering van het algemeen bestuur hield ze een pleidooi om jongeren te blijven betrekken bij het waterschapswerk. Voorbereiden om de gevolgen van de klimaatverandering op te kunnen vangen en duurzaamheid zoveel mogelijk verweven in het werk, gaf ze het bestuur mee als nadrukkelijke speerpunten. Anna stopt als jeugdbestuurder, omdat ze de leeftijdsgrens van 18 jaar bereikt.

Anna kijkt met veel plezier terug op haar periode bij het waterschap. Tweeënhalf jaar geleden is Anna begonnen als jeugdbestuurder van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Toen wist ze nog niet echt wat een waterschap deed.“Ik heb in mijn bestuursperiode veel verschillende dingen gedaan. Ik heb gastlessen gegeven, geholpen tijdens open dagen, ben jurylid geweest bij Battle of the beach en Vakkanjers en heb gesproken tijdens het jeugdwatercongres. Een jaar nadat ik jeugdbestuurder was, werd ik gekozen tot jeugddijkgraaf. Ik ben verschillende keren in het landelijke en regionale nieuws geweest. Dit maak je als 17-jarige niet vaak mee. Het hoogtepunt vond ik het Jeugdjournaal. Waar kun je zoveel mogelijk jongeren bereiken en vertellen over het werk waterschapswerk? Ik vond het een eer om het jeugdwaterschap in zo’n programma te mogen vertegenwoordigen.”
Anna vindt het jammer dat ze afscheid moet nemen. “Ik heb het met heel veel plezier gedaan.” Vorige week heeft Anna Spijkervet het stokje overgedragen aan Jiska Taal van Hoogheemraadschap Delfland. Zij is nu de nieuwe landelijke jeugddijkgraaf.

Word jij de nieuwe jeugdbestuurder?

WDODelta is momenteel bezig met het zoeken naar een nieuwe jeugdbestuurder. Als ‘jongerenambassadeur’ van het waterschap word je betrokken bij activiteiten die het waterschap organiseert en denk je mee over het bereiken en betrekken van jongeren bij het waterschapswerk. Dat is erg divers: van het versterken van dijken tot aan het schoonmaken van rioolwater en van het aanleggen van waterbergingen tot aan het vangen van muskusratten. Daarnaast werkt het waterschap aan maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen en levert het een bijdrage aan duurzaamheid en de circulaire economie.

Wil je meer weten?

Alle jeugdbestuurders van de waterschappen samen vormen het landelijke jeugdwaterschapsbestuur. De jeugdbestuurders komen vier keer per jaar samen en ze nemen deel aan landelijke en regionale activiteiten. In haar laatste jaar was Anna hiervan de voorzitter, wat betekende dat ze naast jeugdbestuurder van WDODelta ook de nationale jeugddijkgraaf was.
Wil jij de nieuwe jeugdbestuurder van WDODelta worden? Neem dan gerust eens contact op met het waterschap lerenoverwater@wdodelta.nl of 088-233-1200.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.