Jan Steen en Willem Roerdink eren verzetsheld Frits Jordens

OMMEN – In de bossen tussen Eerde en Archem, aan de oever van het kronkelige riviertje de Regge ligt, verscholen tussen struikgewas en kreupelhout, een grafkei.
Op de steen een tableau met een passage uit het gedicht ‘Le Dormeur du val’ van Arthur Rimbaud. ‘Il dort dans le soleil, la main sur sa poitrine, tranquille; Il a deux trous/rouges au côte droite.’ Vrij vertaald betekent dit: ‘Hij slaapt rustig in de zon, de hand op de borst; hij heeft twee rode gaten/aan de rechterzijde’.

Bovenaan de naam van degene die hier rust, Frits Herbert Jordens. Geboren te Arnhem, op 21 juni 2019. Dat was vrijdag exact honderd jaar geleden. De honderd levensstreepjes heeft Jordens bij lange na niet gehaald. Wie was de man, die begraven ligt op deze bijzondere plaats?

Jordens was een rechtenstudent aan de Utrechtse universiteit. Omdat in 1942 tewerkstelling in Duitsland dreigde stak hij met enkele medestudenten de administratie van het academiegebouw in brand. Daarnaast droeg hij bij aan talloze verzetsdaden, waaronder het onderbrengen van Joodse kinderen en het in veiligheid brengen van geallieerde piloten. Op 2 maart 1944 werd Jordens in het Belgische Hasselt betrapt tijdens zijn reddingswerk voor Engelse vliegeniers en op zijn vluchtpoging neergeschoten. Zijn stoffelijke resten werden ter aarde besteld in Eerde.
Zijn geboortedag is herdacht door Jan Steen en Willem Roerdink, bekend van de Reggesafari. “Elk gezelschap dat met ons mee vaart over de Regge, vertellen we over de natuur, maar ook over de historie van dit prachtige gebied”, verduidelijkt Steen. “Ook over het graf in het bos. Het is honderd jaar geleden dat Jordens ter wereld kwam. Een student, die verzetsstrijder werd en zijn leven opofferde om anderen te redden. Voor onze vrijheid. Hij was een held. Dat spreekt tot de verbeelding. Vaak vragen mensen na mijn verhaal of we even bij het graf kunnen gaan kijken.”
Net als Steen is Roerdink kind van de streek en in bezit van historisch besef. “Als mensen al weten dat hier een graf ligt, denken ze dat er een piloot ligt. Of een soldaat. Jordens was een verzetsheld en bevriend met de Van Pallandt’s. Hij hield van deze streek. Vandaar zijn laatste rustplaats op dit punt.”
Een bloemetje op de dag dat hij exact een eeuw geleden het levenslicht zag is wel het minste wat je kunt doen vinden de twee. “Hij weigerde zich neer te leggen bij de Duitse overheersing. Het graf en het verhaal van Jordens horen bij de Regge”, besluit Steen. Zie ook www.reggesafari.nl.

Tekst/foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.