Inloopavond over megastal met presentatie uitgewerkte plannen

BEERZERVELD – “Ik denk dat de weerstand uiteindelijk best mee zal vallen als men notie heeft genomen van onze precieze plannen.” Dat zegt Jan Schuttert van Handelshuis Schuttert uit Ommen over het voornemen om het bestaande varkensbedrijf aan de Knolsdijk in Beerzerveld met zo’n duizend varkens om te zetten in een opfokbedrijf voor circa veertienduizend biggen.

De eerste berichten daarover hebben een stroom aan kritiek op – en vele handtekeningen tegen- de plannen opgeleverd. ‘Best wel vreemd eigenlijk dat je tegen bent zonder dat je de exacte plannen kent,’ vindt Jan, die zijn plannen eerst heeft laten toetsen aan de regelgeving binnen de gemeente Ommen. ‘Pas toen duidelijk was dat het plan helemaal past binnen het beleid van de gemeente en het bestemmingsplan hebben wij het in detail uitgewerkt,’ vertelt Schuttert. Zijn uitgewerkte plan wordt gepresenteerd tijdens een inloopavond op maandag 15 juli in café restaurant Beerzerveld, van 18.00 – 21.00 uur.

Eigentijds bedrijf

Schuttert hoopt tijdens de inloopavond vooral inzichtelijk te maken dat er met name qua uitstoot van fijnstof, ammoniak en odeur in de nieuwe situatie geen toename te verwachten valt ten opzichte van de huidige situatie. “We willen de oude stallen, die er al wel veertig jaar staan, juist vervangen en met behulp van nieuwe technieken aanpassen aan de eisen van de huidige tijd. Dat betekent onder andere het plaatsen van luchtwassers, waardoor geurhinder alleen maar minder wordt. Er komt wat dat betreft niks bij. Ik heb ook kritiek gehoord over de verkeersveiligheid rondom de locatie aan de Knolsdijk en ik moet eerlijk zeggen dat men daar wel een beetje gelijk in heeft. De graskeien liggen er bijvoorbeeld lager dan de weg en dat zorgt regelmatig voor onveilige situaties, maar dat heeft niets met onze plannen te maken. Die situatie is nu ook al niet goed.

Dat de verkeerssituatie erger zou worden door toenemende transporten is overdreven. Wat dat betreft is er een verkeerd beeld ontstaan. In de nieuwe situatie komen er inderdaad transporten bij. Uitgerekend 2,2. transporten per dag meer, dus niet echt een forse toename. De tegenstanders reageren tot nog toe vooral uit onbekendheid en onwetendheid. Mensen draaien waarschijnlijk wel bij als ze eenmaal zien hoe het echt gaat worden. Het is echt een mooi plan” meent Schuttert wiens Handelshuis zes varkensbedrijven telt op diverse locaties in de gemeenten Ommen en Hardenberg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.