Boek van de Week: Het Rosie resultaat

OMMEN – Het boek van de week van Bibliotheek Ommen is ‘Het Rosie resultaat’ van Graeme Simsion.

Don Tillerman en zijn vrouw Rosie zijn samen met hun 11 jarige zoon Hudson van New York terugverhuisd naar Melbourne. Rosie heeft een baan gekregen op een onderzoeksinstituut daar, Don zag een terugkeer ook helemaal zitten, alleen Hudson vond het vreselijk New York, de stad waar hij geboren is, te verlaten. Don vindt ook snel een baan, Hudson zit in groep 8 van de basisschool en echt goed gaat het niet met hem.

Hudson heeft net als zijn vader Don een aandoening in het autistisch spectrum, op school geeft dat problemen, tenminste dat vindt de schoolleiding. Hudson zit er niet zo mee. Don en Rosie worden echter geregeld op het matje geroepen als er weer een ‘incident’ is geweest. Don besluit dan ook zijn baan op te geven, nou ja, niet geheel vrijwillig, een incident daar is mede aanleiding voor zijn stap.

Autist
Nu hij zijn handen vrij heeft, start Don het Hudson project. Hij probeert zijn zoon zo ‘normaal’ mogelijk door zijn schooltijd te loodsen zodat Hudson niet in de ongemakkelijke situaties terecht zal komen die Don in zijn eigen schooltijd tegenkwam. Don beseft dat hij dat niet in zijn eentje kan, een aantal experts wordt ingeschakeld om Hudson weerbaar te maken en zijn prestaties op sportief, cultureel en sociaal gebied te verbeteren.

Ondertussen begint Don ook nog een cocktailbar, hij en Rosie waren niet voor niets de beste cocktailbereiders van New York, Hudson hangt vaak rond in de bar en vermaakt zich er prima. Het loopt allemaal niet zoals Don het had uitgestippeld, vooral omdat Don niet in kan zien dat Hudson weliswaar autist is, net als hijzelf, maar dat het bij Hudson heel anders werkt.

Humor
‘Het Rosie resultaat’ is het derde deel in de serie rond Rosie. Dit deel brengt misschien niet de schaterlach die het eerste deel, waarin Don Rosie veroverde, teweeg bracht, de kracht zit vooral in de onvoorwaardelijke liefde van Don voor zijn zoon. Met veel humor en soms bizarre situaties zien we hoe Don voor zijn zoon opkomt, hoe Rosie noodzakelijker wijs flink tegengas geeft en alles uiteindelijk op zijn pootjes terechtkomt.

Het boek ‘Het Rosie resultaat’ is aanwezig in Bibliotheek Ommen. Door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen kan het boek gereserveerd worden. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheekommen.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week? Ga dan naar boekvandeweek.blogspot.nl of de Facebookpagina.