Grote hoeveelheid eikenprocessierupsen in de gemeente Dalfsen

Het aantal eikenprocessierupsen is op veel plaatsen in Nederland verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar, zo blijkt uit een telling van Kenniscentrum Eikenprocessierups. Ook het aantal meldingen van overlast dat bij de gemeente Dalfsen binnenkomt is verdrievoudigd. In de gemeente staan ontzettend veel eikenbomen en in sommige straten zitten in alle bomen nesten van de eikenprocessierups. Op dit moment zitten de rupsen op zoveel plekken dat er onvoldoende bestrijders zijn. Het afhandelen van meldingen duurt daardoor ook langer.

Bestrijding

De bestrijding beperkt zich daarom in eerste instantie tot locaties waar de overlast het grootst is. Denk hierbij aan locaties waar veel publiek komt: bejaardenhuizen, scholen, sportparken, zwembaden, drukke fiets- en wandelroutes, naast opritten en tuinen, etc. De nesten worden weggehaald tot een hoogte van vier meter. Bestrijders ingezet door de gemeente zijn alleen bevoegd om op gemeentelijke gronden hun werk te doen. Eikenprocessierupsen bij bomen op eigen erf valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar, hiervoor kunt u zelf een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Houd er rekening mee dat op dit moment ook voor alle bestrijders meer werk is dan ze aankunnen.

Voorkomen is beter dan genezen

De brandharen van de eikenprocessierups kunnen leiden tot (ernstige) gezondheidsklachten bij mens en dier. Het advies is daarom uit de buurt van eikenbomen met nesten van eikenprocessierups te blijven en beschermende kleding aan te doen. Hang de was de komende weken ook niet buiten. Bij klachten adviseert de GGD om niet te krabben, de huid en ogen te spoelen met water, de huid te strippen met plakband, te douchen en schone kleding aan te doen. Mentholzalf kan verlichting geven op geïrriteerde plekken. Bij ernstige klachten wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts.

Natuurlijke oplossing

Het bestrijden van de eikenprocessierups op de manier zoals de gemeente al jaren doet wordt steeds lastiger in verband met de verwachte toename van het aantal rupsen. Een alternatief is de natuurlijke manier van bestrijding. Namelijk zorgen voor meer natuurlijke vijanden zoals roofkevers, lieveheersbeestjes, sluipvliegen, sluipwespen, gaasvliegen, wantsen en vogels. Een andere manier van maaien zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer natuurlijke vijanden komen en ze beter kunnen overleven. Momenteel vindt op een aantal plekken een pilot plaats waar de gemeente bewust minder maait om een gunstige leefwereld te creëren voor diverse insecten, o.a. een aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Melding doen?
Op www.dalfsen.nl/rups kunt u overlast door de eikenprocessierups melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.