Lampie: FC Ommen

Mijn kleinzoon, een ventje met elf streepjes achter zijn naam, opende mijn ogen. “Bij welke club speel jij”, vroeg zijn nichtje uit Steenwijk. Zijn antwoord stemde tot nadenken. “JCO.”

Niet OVC ’21. Ook geen OZC, maar JCO. Letters die staan voor Jeugd Combinatie Ommen. Niks kanaries, naar het gele shirt van OZC. Of smurfen, naar het korenbloemblauwe tenue van OVC ’21. Zonder aarzeling J-C-O. In de vorige eeuw joegen hervormden en gereformeerden op zaterdag in het geel van OZC de leren knikker achterna, een dag later deden de papen en atheïsten hetzelfde in het blauw van v.v. Ommen. Maar goed, dat was in de tijd van de gereformeerde bakker, de katholieke slager en de vrijgemaakte fietsenmaker.

Verleden tijd. Zo strak gekaderd is het niet meer. Gelukkig.
OVC ’21 is mijn club, maar als voetballiefhebber kom ik ook bij OZC en hoop dat ze winnen. Omdat deze vereniging eveneens zetelt in Ommen, mijn stad. De een acteert op zaterdag, de ander op zondag. Het bijt elkaar niet.

Een jaartje of drie geleden is de jeugd van deze lang onverenigbaar geachte clubs versmolten. De lokale peuters en pubers trappen tegenwoordig een balletje in een passioneel rood shirt, met daarop prominent de tekst trOts en het embleem met de leeuw. Het eigentijdse kloffie straalt kracht uit. OZC of OVC ’21? Mits niet geïndoctrineerd door ouders of grootouders maakt het de jeugd geen bal uit. Ze zijn niet erfelijk belast. Hun club heet JCO. Klaar.

Voor senioren ligt het gevoeliger. Omwille van historie en aanverwant sentiment, wordt vastgehouden aan de eigen identiteit. Begrijpelijk. Het zou mooi zijn indien er helemaal niet gedacht hoeft te worden aan een fusie van beide voetbalclubs. De realiteit gebiedt anders. Age Koster, ooit als oefenmeester en leidsman dienstbaar voor beide verenigingen, schreef wat lang niet iedereen wil zien of horen. Maar ja, mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden niet altijd mooi! Koster dringt zijn mening niet op, maar roept op tot nadenken. Kwalitatief en kwantitatief holt het achteruit. Bij beide clubs.

Op basis van een roemruchte geschiedenis, sentiment en romantiek krijg je geen elftallen op de been. Lokaal talent versplintert, steeds minder voetballers zijn bereid op zondagochtend de pollen uit het gras te lopen om de kleuren van OVC ’21 te verdedigen. Valt ook niet mee als je om vier uur stuiterdik je nest in rolt en vijf uurtjes later fris als een hoentje wordt verwacht in kleedkamer 5. Ben er heilig van overtuigd dat mijn voetballiefde de honderd jaar haalt als zelfstandige vereniging. Doe een beroep op Het Hogere en verzoek om een ledenpush, waardoor een samenvoeging met ‘grote zus’ OZC niet per se nodig is.

Maar als de dalende trend zich voorzet is van de nood een deugd maken een reële optie. Net als Koster dring ik niets op. Een club bestaat uit leden. Die beslissen. Op de ledenvergadering. Zelf sluit ik op termijn een FC (Fusie Club) Ommen niet uit. Een weinig originele, maar logische naam. Of SS (Samen Sterk) Ommen. Zolang het maar geen UNG (Uit Nood Geboren) Ommen wordt…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.