Eenvoudig subsidie aanvragen voor afkoppelen regenwater

Marijn Seuters en zijn vrouw wonen sinds 2015 aan de Prins Bernhardstraat in Dalfsen. Vorig jaar hebben ze verbouwd en toen meteen ook het hemelwater afgekoppeld. De regen die op hun dak valt, verdwijnt in kratten onder hun gazon en vloeit dan langzaam terug de grond in.
De familie Seuters liet een stuk bovenop hun garage plaatsen. Marijn vertelt: ‘Dat betekende dat wij meer dakoppervlak kregen. Toen ik bij de gemeente was voor de vergunningaanvraag, bleek dat we het regenwater van dit deel van het dak, niet meer mochten laten afvloeien op het riool. Omdat we toch al een deel moesten afkoppelen, besloten we om het maar meteen helemaal goed te doen. Na de vorige droge zomer weet iedereen dat het belangrijk is om het grondwater op peil te houden en daar helpen wij op deze manier aan mee.’

Subsidie
De gemeente Dalfsen heeft voor inwoners een subsidieregeling. Marijn: ‘Die aanvraag was heel eenvoudig. Je krijgt 8 euro per vierkante meter dak die je afkoppelt. In ons geval leverde dat een subsidie op van ruim 800 euro, dus dat was mooi meegenomen.’ Daarmee was in het geval van de familie Seuters niet de hele investering gedekt. ‘Dat kwam doordat wij kozen voor kant en klare infiltratiekratten, maar je kan ook zelf een grindkorf ingraven. Dat werkt ook en is goedkoper.’

Advies inwinnen
Een tip van Marijn is om je goed te laten adviseren door een installateur. ‘Die heeft de beschikking over de rekenmodellen, waardoor je kan bepalen hoeveel infiltratieruimte je moet hebben in relatie tot het oppervlak van je dak. Wij vangen nu onder ons gazon 3,5 kuub regenwater in kratten op.’

Alle informatie over riolering en de afkoppelsubsidie en voorbeelden vindt u op het waterloket www.dalfsen.nl/waterloket.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.