Column Historische Kring Dalfsen: Villa’s

In het hunebedmuseum in Drenthe maar ook in de Bronzezeithof in Uelsen – Duitsland- zijn boerderijen uit de Bronstijd nagebouwd en te bezichtigen. Boerderijen uit de tijd van de trechterbekers, toen hier ook al diverse boerderijen stonden. Stap je zo’n boerderij binnen dan valt het op dat de gebinten toen al net zo geplaatst waren als je nu nog ziet in de Saksische boerderijen in onze streek. Deze bouwstijl is dus al heel oud. Gelukkig zie je ze nog wel in onze omgeving die oude rietgedekte boerderijen met hun lage zijmuren en de knusse kleine raampjes. Zo’n boerderij is met zijn vorm en kleur eigenlijk nooit storend in het landschap. Gaat er eigenlijk in op. Fiets je rond in de Achterhoek of Twente dan zie je dat men daar heel duidelijk probeert om die oude bouwstijl in stand te houden.

Zelfs nieuwbouw in het buitengebied is daar meestal in de oude stijl. De bebouwing vormt zo samen met het streekeigen coulissen landschap een gaaf geheel.

Hoe zit dat hier in de gemeente Dalfsen? Gelukkig hebben we nog veel moois in het buitengebied, zeker bij de landgoederen aan de zuidkant van de Vecht. Maar verder begint hier een flink deel van het buitengebied steeds meer op een uitgerekte villawijk te lijken. Van allerlei bouwsels verschijnen er in het oude landschap. Mooie panden, dat zeker, maar veel meer geschikt voor de bebouwde kom dan in het buitengebied. Zeker als ze ’s avonds ook nog eens ruimschoots verlicht zijn. Dan vraag ik me wel eens af: Hoe zal ons buitengebied er over zo’n 25 jaar uitzien? Steeds maar weer: “de shovel dur veur” als er een oude boerderij leeg komt te staan? Krijgen we daar dan later massaal allemaal spijt van en worden we uitgelachen door Twente, Drenthe en Achterhoek? Zijn ze daar trotser op hun oude cultuur? Ook in onze tijd is het nog steeds goed wonen in een Saksische boerderij. Vanaf de Trechterbekertijd hebben we ons daar prima mee gered. Al 5000 jaar lang eigenlijk. Maar hoe dan ook, wat je ook bouwt in het buitengebied, je hebt een vergunning nodig en de gemeente Dalfsen geeft die blijkbaar ruimhartig af.

Willie van Oenen
Historische werkgroep Oudleusen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.