Home / Nieuws / Biggenleger van Jan Schuttert niet welkom in Beerzerveld

Biggenleger van Jan Schuttert niet welkom in Beerzerveld

BEERZERVELD – In de grote zaal van café restaurant Beerzerveld gaf Jan Schuttert maandagavond inzage in zijn plannen met een boerderij aan de Knolsdijk. Duidelijk werd dat de lokale bevolking er niet op zit te wachten.

De varkenshandelaar wil een megastal laten verrijzen, met plaats voor zo’n 14.000 biggen. Burgemeester en wethouders van Ommen, de gemeente waar Beerzerveld onder valt, is niet tegen, maar waarschuwde Schuttert voor weerstand van de omgeving. Deze gedachte lag in de lijn der verwachting. Bij uitbreiding van de andere locaties aan de Hammerdijk, Eerste Polderweg en Beerzerhooiweg ontstond ook al gemor. Een herhaling van zetten. Schuttert versus Beerzervelders.

Het leek aanvankelijk een gezapig inloopavondje te worden in de achterzaal van de horecagelegenheid. Flink wat raadsleden en andere belangstellenden konden vragen stellen aan Schuttert zelf, of toelichting krijgen van Jos Wilms, als deskundige en specialist bedrijfsontwikkeling veehouderij. De vragen hadden onder meer betrekking op de volksgezondheid, de uitstoot van fijnstof, stank, geluidsoverlast, verstoring van het nabij gelegen stiltegebied en de verkeersveiligheid.

Stel je voor: trucks met opleggers en aanhangers over een weg waar twee auto’s elkaar nauwelijks kunnen passeren. Een weg waar dagelijks kinderen fietsen. Er waren zorgen, zoveel was zeker. Waarom uitgerekend op dit punt? Dichtbij het dorp en bij een kwetsbaar (Natura 2000) natuurgebied. Een gebied bovendien waar hele volksstammen recreëren, denk aan de populaire vakantiebestemming De Beerze Bulten.

Wilms legt uit dat de ietwat verscholen gelegen locatie in eerste instantie misschien niet handig lijkt, gezien de aan- en afvoer van vee, maar er ligt al een agrarische bestemming op dat stuk grond. Het is niet zo dat je zo maar ergens een megastal kunt laten verrijzen, ook al is dat ergens op een stuk niemandsland pal aan de snelweg. En ja, dat smalle weggetje. Nou ja, dat kon worden verbreed. Of een fietspad ernaast. Zomaar enkele zorgen die werden weggemasseerd.

Maar niet iedereen is massagegevoelig. De ruim 500 handtekeningen welke in eerder stadium aan de griffier van de gemeente Ommen waren aangeboden, waren al een teken dat de Beerzervelders zich niet zonder slag of stoot bij de plannen van Schuttert neer wilden leggen. De lijn der verwachting kwam uit. Een flinke stoet vulde plots de zaal. Aanvankelijk rustig, maar de gezichten stonden op verbeten tot grimmig.

Buurtbewoonster Loekie van der Schoor wierp zich op als woordvoerder van de Protestgroep Megastal Knolsdijk en legde de varkenshandelaar het vuur aan de schenen. Schuttert gaf geen krimp. Hoewel af en toe de emoties opliepen, bleef het ook bij de contrabeweging binnen de perken van fatsoen. Een duidelijk, maar fatsoenlijk protest tegen de komst van een megastal gevuld met opfokvarkens. De verwensingen bleven binnensmonds.

De ongerustheid onder de bewoners is zeker niet verdwenen. Dat de leefbaarheid en het woongenot worden aangetast kan door Schuttert en zijn adviseur niet worden weggenomen. De plannen staan, de stal nog niet. Een gevalletje ‘wordt vervolgd’.

Foto’s: Willem Lampe

Lees ook

Rotary overhandigt cheque aan Jeugdfonds Sport & Cultuur Overijssel

OMMEN – Tijdens de wekelijks online bijeenkomst van Rotary Ommen – Dedemsvaart is vorige week …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.