Berna’s Hairfashion viert haar 25-jarig bestaan

OMMEN – Dat de kleine Berna Poelarends later kapster ging worden lag in de lijn der verwachting. Hoewel niet officieel bevestigt, werd de haarstyliste geboren met in het ene knuistje een schaar en in de andere een kam. Hoe dan ook, het knippen zat er vroeg in. De Barbie poppen in de speelgoedkist hadden een kort kapsel en ook de haren van pa en ma Poelarends werden regelmatig onder handen genomen. Op moment dat de oude Poelarends zichzelf tijdens het houtkappen blesseerde en gestrekt moest, werd van de nood een deugd gemaakt. De patiënt mocht te bed de spiegel vast houden, terwijl zijn kleine meid haar manen in model bracht.

“Het werd inderdaad de kappersopleiding in Enschede”, bevestigt Berna. “Dan heb je modellen nodig. Dat was niet lastig. In de Tronk vroeg ik aan het eind van de middag wie mee wilde als model en dan was het zo klaar.”
Een stageplaats in kapsalon de Poffert, in de eigen woonplaats, was een schot in de roos en mondde uit in een vaste betrekking. Daarna vertoonde Berna haar knipkunsten bij De Haarstudio. “Het is verstandig om eerst de benen bij een ander onder de tafel te steken, voordat je zelf iets begint”, uit de kapster zich in beeldspraak. “Zo leer je wat er bij komt kijken om een eigen zaak te runnen. Dit was altijd mijn droom, maar toen het zo ver was heb ik een slapeloze nacht gehad. Eigen baas of werknemer is een heel verschil. Je bent verantwoordelijk voor de zaak, de bedrijfsvoering en je personeel, er komt nogal wat bij kijken.”

Berna begon haar kapsalon aan de Schurinkhof, maar verkaste op moment dat aan de Markt een daalders plekje vrij kwam. Nummer 14. Een van de oudste panden van Ommen. “Een ideale stek. Mooi centraal. Ik wist gelijk: dit is het!” Levenspartner Martin heeft daar tijdens de verbouwing menig zweetdruppel gelaten, maar spijt heeft ze nooit gehad van de aankoop.
“We zijn gestart met twee oproepkrachten, maar die nam ik al vlot in vaste dienst. Met Ella, Diana, Monique en ook Barbera, die net is gestopt, vormen we een hecht team. Ik ben dankbaar dat de klanten ons gegund hebben dat we deze mijlpaal te bereiken. Dat hebben we als team gedaan.”

Opvallend is dat Berna spreekt over ‘we’ in plaats van ‘ik’. De kapster vindt het niet meer dan logisch. “Ik kan het niet alleen. We werken als team, met goede kapsters, die bij blijven door bijscholing en training te volgen. Klant tevreden, wij ook tevreden. We willen kwaliteit leveren. Meer zijn dan alleen een kapsalon. Dat is ook het mooie van het vak. Het contact met de mens onder het haar. De gesprekken met klanten. Soms een keuveltje, dan weer serieus, met diepgang. We horen best veel, maar daar ga je discreet mee om. Alles blijft binnen de muren van de kapsalon, zogezegd. Daar zijn we scherp op.”

Waar blijft de tijd? Een kwart eeuw Berna’s Hairfashion en een eigenaresse die aan de vooravond staat van haar vijfde levenskruisje. Hoe lang nog? “Geen idee. Het kappersvak is op den duur zwaar en belastend. Je staat de hele dag en werkt met de armen omhoog. Bovendien heb ik begin december een ongeluk gehad. Best heftig. Ik was een tijdje uit de running, ben hersteld, maar ondervind nog steeds de naweeën. Ik kon eventjes niks en dat was frustrerend. Je denkt toch: hoe moet dat nou met alle afspraken en dergelijke, maar het begrip en de overweldigende belangstelling van zowel klanten als bekenden heeft me geweldig goed gedaan. Ik zie de toekomst positief.”

De maand juli is een feestmaand vanwege het 25-jarig jubileum. Klanten krijgen na behandeling een lot en dingen mee naar mooie prijzen. Bovendien krijgt iedereen die een tas, sieraad, sjaal of horloge aanschaft 25 procent korting op deze artikelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.