Amateurhistorici duiken ‘diepte’ in voor Molenboek

NIEUWLEUSEN – De bekendste iconen van Nederland zijn molens. Nieuwleusen telde er ooit zeven. Anno 2019 nog slechts één, de molen van Massier. Wat er met de plaatselijke molens en hun molenaars is gebeurd, wat hun geschiedenis is, wordt verteld in het boek: De molens van Nieuwleusen en hun molenaars, een co-productie van René Fokkert uit Nieuwleusen (51) en Jakob de Weerd uit Balkbrug (71). De mannen zijn twee verschillende persoonlijkheden met een grote gemene deler, de voorliefde voor historie in het algemeen en die van Nieuwleusen in het bijzonder.

Op de zonnige ochtend van woensdag 19 juni 2019 treffen de mannen elkaar voor de zoveelste keer om de puntjes op de i te zetten voor hun molenboek, dat, vooruitlopend op de Nationale Molendag van 14 september, op donderdag 12 september rond 14.30 uur bij Molen Massier wordt gepresenteerd. Burgemeester Erica van Lente van de gemeente Dalfsen krijgt daarbij het eerste exemplaar overhandigd. ‘Spannend,’ menen de schrijvers in koor. Voor hun Molenboek zijn ze de afgelopen anderhalf jaar jaar naar eigen zeggen ‘het diepe’ ingegaan.

‘Het begon allemaal met een artikel van René over Molen De Dommelerdijk, die hij als vrijwilliger van de Historische Vereniging, in het kwartaalblad van ‘Ni’jluusn van vrogger’ wilde plaatsen,’ vertelt Jakob, die ruim 28 jaar de voorzittershamer van de Historische Vereniging hanteerde. De Balkbrugger noemt zichzelf net als René Fokkert, een amateur-historicus. ‘Het gebeurt mij wel eens dat ik ’s ochtends om 8.00 uur achter de computer kruip om dingen uit te zoeken en ’s avonds om 18.00 uur plotseling bedenk dat ik misschien ook nog even wat moet eten,’ illustreert Jakob zijn gedrevenheid.

Veel interesse
Toen hij het artikel van René had gelezen dook hij ook achter de computer en vond zoveel interessante informatie, dat gaandeweg het idee ontstond voor een Molenboek over alle molens en hun molenaars in Nieuwleusen. Een boek wat er nog niet was en waarvoor grote belangstelling blijkt te bestaan. Bij voorintekening hebben zich inmiddels al zo’n vijftig mensen opgegeven voor het boek. Uiteindelijk hopen de mannen minimaal 250 exemplaren aan de man/vrouw te brengen. ‘Daar is onze begroting zo ongeveer op gebaseerd,’ lachen de mannen, die het boek als particulier initiatief uit gaan geven. Het begin van een schrijverscarrière? De mannen laten het antwoord in het midden. ‘Eerst kijken hoe dit loopt. Behalve veel tijd en inspanning kost dit project ook de nodige financiële middelen. Als we uiteindelijk quitte spelen zijn we al heel blij.’

Foutjes rechtzetten
De geschiedenis van de plaatselijke molens was tot nog toe slechts oppervlakkig bekend. Met het verschijnen van ‘De molens van Nieuwleusen en hun molenaars’ komt daar verandering in. Naast de nog bestaande molen Massier worden in het boek de inmiddels verdwenen molens aan de Dommelerdijk, de Ommerdijk, Molen De Vlijt, Molen Den Hulst, Molen De Lichtmis en Molen Dalfserveld belicht. Een grondige studie heeft volgens Jakob geleerd dat in vorige publicaties nog wel wat foutjes stonden. Die worden in het boek rechtgezet. Daarnaast zijn er tal van interessante zaken boven water gekomen rond het onderwerp, die nooit eerder belicht zijn. ‘Vooral het verhaal rond de molen in het Dalfserveld is bijzonder boeiend. Deze molen heeft het kortst in Nieuwleusen gestaan, maar vind ik persoonlijk het meest interessant,’ zegt René in alle eerlijkheid. Jakob heeft geen voorkeur. Hij vindt alle verhalen even boeiend. Beiden zijn het eens dat zij met het boek de nek uitsteken, maar dat het op voorhand de moeite waard is.

Het boek is nu in de afrondende fase en vrijwel drukklaar. Een rijkelijk geïllustreerd boek van liefst 160 pagina’s, dat bij voorintekening 13,00 euro kost. Een exemplaar van het boek is te reserveren via molensnieuwleusen@gmail.com.

Foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.