‘We hebben het goed gehad en genieten nog!’

OMMEN – “We zijn gelukkig nog mobiel, maar onze auto komt niet meer over de IJssel.” Sander Drijber (89) lacht met een blik op zijn vrouw Ottie, geboren Bosscher (84). Donderdag 6 juni herdachten ze hun huwelijksdag. Het 60-jarig huwelijksfeest wordt komend weekend gevierd in de vorm van een familiedag in hun tuin aan De Kamp.

Met een blik over het weidse landschap vertellen de echtelieden (hij komt uit Koudekerk in Zeeland en zij uit de Haarlemmermeer) over hun eerste kennismaking tijdens hun beider studie geneeskunde in Groningen en de zoektocht naar een geschikte huisartsenpraktijk, die ze uiteindelijk in 1962 in Ommen vonden. Het was in de tijd dat de huisarts meneer was en mevrouw ook wel wat deed. “Een fysiek zware tijd met veel nacht- en weekenddiensten,” kijkt Ottie terug.

Haar man werkte zo’n dertig jaar als huisarts in Ommen. Hij heeft er hele goede herinneringen aan. “Een tijd, waarin ik geloof ik nooit een ei heb hoeven kopen. Na elk bezoek kreeg ik vaak een ‘treetje’ “, lacht Drijber. De man, die door zijn vrouw wordt geprezen omdat zij altijd op hem kan rekenen, prijst zijn echtgenote op zijn beurt vooral om haar zorgzaamheid, accuratesse en gedrevenheid. ‘Een echte aanpakker,’ noemt hij haar.

Aanpakken deed mevrouw Drijber onder andere de eerste tien jaar in de huisartsenpraktijk, waar ze alle bedrijfsmatige zaken regelde. Later ging ze, na onder andere een studie sociale geneeskunde, onder andere ook zelf als arts aan de slag. Regionale bekendheid verwierf ze onder meer als raadslid en wethouder voor D66 in de gemeenteraad van Ommen en als Provinciaal Statenlid. Daarnaast vervulde ze tal van bestuurlijke taken in diverse Ommense organisaties. Ook Drijber liet zich wat dat betreft niet onbetuigd. Zo was hij onder andere mede-oprichter van de lokale hockeyclub en zette hij zich jarenlang in voor het Rode Kruis.

Het echtpaar kreeg vier kinderen en elf kleinkinderen. Zij komen opa en oma regelmatig opzoeken. “We genieten er erg van, te volgen hoe zij zich ontwikkelen”, vertelt mevrouw Drijber. De echtelieden zijn zich bewust van de beperkingen, die hun leeftijd met zich meebrengt en doen het momenteel rustig aan. Grote wensen voor de toekomst zijn er niet. “We hebben het goed gehad, hebben een fantastisch huis en uitstekende hulp. We leven bij de dag en proberen zoveel mogelijk te genieten.”

Tekst/foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.