The Kik met orkest en bluespriester Johan Derksen naar Bostheater Ommen

OMMEN – Bostheater Ommen wacht een dijk van een krachttoer. Op zaterdag 22 juni brengt in het amfitheater achter vakantiepark Besthmenerberg beatband The Kik met orkest een ode aan muzieklegende Boudewijn de Groot. De donderdag daarna, we spreken over 27 juni, presenteert voetbalorakel en bluesfanaat Johan Derksen zijn theaterprogramma ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’.

Blikvanger annex spraakwaterval van The Kik is Dave von Raven. Het nederpopgenootschap uit Rotterdam daverde enkele jaren terug de top van de eredivisie van de popmuziek binnen met het debuutalbum Springlevend. The Kik werd huisband in ‘De Wereld Draait Door’, stofte Nederpopheld Armand af, schopte deze troubadour uit de vergetelheid en maakte de titelsong voor de film ‘Toen was Geluk Heel Gewoon’. Het Rotterdamse kwartet verjaagt met hun meerstemmig gezongen, superaanstekelijke popsongs de somberste wolken en tovert een glimlach op het gezicht van het grootste chagrijn.
Een tijd terug heeft The Kik het oog laten vallen op de pareltjes van liedjessmid Boudewijn de Groot. Onder de noemer ‘The Kik speelt Boudewijn de Groot’ worden de klassieke meesterwerken ‘Voor de overlevenden’ (uit 1966) en ‘Picknick’ (uit 1968) opgevoerd. Daarbij wordt de band gesteund door een sectie strijkers van het Metropole Orkest en een batterij blazers van New Cool Collective.

‘The Kik speelt Boudewijn de Groot’ is zowel een feest der herkenning voor de jongere oudere, als wel een aangename ontdekking, voor de oudere jongere en jongeren. The Kik is een strakke, ingespeelde band, welke in Dave von Raven een voorganger heeft die moeiteloos wegkomt met de dictie en timing van zijn goeroe. Wie is niet groot geworden met pareltjes als ‘Testament’, ‘Meester Prikkebeen’ en ‘Het land van Maas en Waal’? De grootmeester laat tegenwoordig deze muzikale juweeltjes links liggen, want vindt dat ie ze al te vaak heeft opgevoerd. Doodzonde, maar gelukkig is daar nog The Kik!

Op dezelfde locatie komt op 27 juni de flamboyante Johan Derksen de blues promoten. Onder de noemer ‘Johan Derksen Keeps The Blues Alive’ neemt ‘de Snor’ zijn toehoorders mee naar de roerige jaren zestig. Vijftig- en zestigplussers met een voorliefde voor de blues herinneren zich ongetwijfeld de even intense als overweldigende muziek uit de begin jaren zestig, een stroming die binnenkwam als een smerige stoot onder de gordel. Pastoors en dominees voorspelden hel en verdoemenis, maar de Britse Invasie was niet te stuiten. Bands als Them met Van Morrison, The Yardbirds, The Rolling Stones, The Spencer Davis Group en John Mayall’s Bluesbreakers gaven de ingedutte massa een uppercut, met de door hen op snelheid en volume gebrachte klanken van blueslegendes als Sonny Boy Williams, John Lee Hooker, Muddy Waters, B.B. King, Howlin’ Wolf en Buddy Guy. Of Nederland daar gevoelig voor was? De vraag stellen is hem beantwoorden! Getuige de opkomst en succes van vaderlandse bluesbands als Cuby + Blizzards, Livin’ Blues en The Bintangs, destijds door de gevestigde orde bestempeld als langharig, werkschuw tuig.

Momenteel is blues een genre dat zowel op de radio, alsmede op de kijkbuis vrijwel wordt genegeerd, omdat er in het verdienmodel van de zenders geen ruimte voor is. Maar de blues is allesbehalve dood en ploegt voort op festivals en concerten. Grote aanjager en voorvechter van deze muzieksoort is Johan Derksen. ‘De Snor’ is naast spijkerhard voetbalanalyticus tevens hartstochtelijk pleitbezorger van de blues.
Bluespriester Derksen gaat op missie in Ommen en wordt in zijn zendingswerk gesteund door illustere namen uit de muziekwereld. Naast de Haagse band The Clarks, zijn onder meer van de partij Erwin Java, de ultieme bluesgitarist van Nederland en bekend van Cuby + Blizzards, Herman Brood en King of the World, Theo van Es, leadzanger van legendarische beatband The Shoes en Big Pete, de man die als geen ander ‘gevoel’ uit zijn mondharp weet te toveren.

Wie ‘The Kik speelt Boudewijn de Groot’ of ‘Johan Derksen Keeps the Blues Alive’ wil ondergaan kan gokken op een plaatsje in het bostheater van Ommen op de dagen dat de optredens gepland staan. Wie zeker wil zijn van een plaats en een paar euro’s wil besparen haalt een toegangsbewijs in de voorverkoop. Voor zaken als route, parkeren, entreeprijzen, aanvangstijden en eventueel overnachten, check www.bostheaterommen.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.