Sportclub Balkbrug duikelt ravijn in na verlies tegen FC Harlingen

BALKBRUG / OLDEHOLTPADE – Het was op Tweede Pinksterdag de dood of de gladiolen voor sportclub Balkbrug. Het werd de dood. SC Balkbrug verloor na verlening met 1-4 en daalt af naar de vijfde klasse.

Het team van trainer Dik Runherd moest op neutraal terrein een beslissingsduel uitvechten met FC Harlingen. De winnaar behoudt zijn status en komt ook na de zomer uit in de vierde klasse. De verliezer duikelt naar de kelderklasse van het amateurvoetbal. Deze inzet moest worden uitgevochten op neutraal terrein. De clubs troffen elkaar op sportpark Olpae in het Friese Oldeholtpade, een dorpje op wandelafstand van Wolvega en eenvoudig bereikbaar vanaf de snelweg naar of van Leeuwarden.

FC Harlingen was voor sportclub Balkbrug een blinde vlek. De FC staat voor fusieclub en deze kwam tot stand nadat v.v. Harlingen en r.k.v.v. Robur in 2014 besloten in elkaar op te gaan. Vorig seizoen daalde de combinatieclub af naar de vierde klasse, waar het de mannen van oud-profvoetballer Gerrie Schouwenaar niet best af ging. Alleen Lemmer deed het nog slechter, met een voorlaatste plaats tot gevolg. Remko Zandberg is de man die extra aandacht behoeft, want die wist er in competitieverband vijftien in het mandje te leggen.

Wat konden de toeschouwers verwachten van de twee ploegen die feitelijk niets te winnen, maar veel te verliezen hadden. Balkbrug had ternauwernood de eerste horde genomen. In een slopende strijd tegen de hitte, en een hevig tegenspartelend Vilsteren. werd na verlenging een 5-3 zege uit het vuur gesleept. FC Harlingen had het ook niet makkelijk en moest in Nij Beets een 0-1 goedmaken tegen Blue Boys, dat lukte met de kleinst mogelijke marge, 2-1.

Oldeholpade, 14.00 uur, hoop doet leven of, zoals Lenny Kravitz zong op Retropop, ‘It Ain’t Over ‘Til It’s’. Winst is het enige dat telt. Zo lekker dan…, maar niet heus. Harlingen trapt af. De Derbystar gaat diep op Remko Zandberg. Een strakke voorzet wordt gevolgd door een geplaatste van binnenkantje voet en na negentien seconden wedstrijd gaan bij Sander Zeilmaker de armen richting hemel. De eerste taak voor Joey Overes is een trieste gang naar het net. Valse start. Wakker jongens!?

Balkbrug komt nog binnen het openingskwartier op gelijke hoogte. Steven Zwiers geeft scherp voor en de hoek is klein, maar Freek Haveman vind een gaatje. Na de 1-1 gaat het gelijk op. Balkbrug heeft pech als en dwarrelbal van Zwiers op de lat eindigt en dankt doelman Overes als die Zandberg miraculeus van scoren afhoudt.

Na de onderbreking speelt het korps van Runherd richting kantine, waar de fans uit De Balk het Friese bier testen. De steun van deze ‘twaalfde man’ ten spijt wordt het overwicht van een half uur niet omgezet in klinkende munt. Dan slaat de vermoeidheid in de benen. Lars Heldt is er al af, even later gevolgd door Lennart Baas en Glen Marsman. Een kwaliteitsoffer.

De overgebleven elf lopen op het tandvlees. Een verlenging is noodzakelijk en daarin wordt het snel duidelijk dat Harlingen deze dag conditioneel meer kan brengen dan de tegenstander uit Overijssel. Na balverlies voorin ligt het achterin wagenwijd open. Een peer van achteruit bereikt de Patrick van de Waard. Ook voor Overes is er geen houden meer aan. Met een boog verdwijnt de bal voor de tweede keer in het doel van De Balk. In de absolute slotfase mag Remko Zandberg vanaf elf meter en invaller Jarno Attema de stand naar 1-4 tillen.

Na afloop van het duel zoemde het gerucht dat Balkbrug alsnog een kans ging krijgen om zich te handhaven, wat te maken had met clubs die de overstap maken van zondag naar zaterdag. Dit vermoeden kon op moment van schrijven noch worden ontkend, noch bevestigd. Wie weet krijgt de ploeg van Runherd nog een aller-, aller-, allerlaatste kans op handhaving.

Foto: middenveldstrateeg Wouter Scholte vocht menig duel uit met Harlingen-aanvoerder Frank Coockson

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.