Panelenroute binnenstad Ommen vernieuwd

OMMEN – “Kijk eens….” zegt wethouder Scheele, als hij het doek weg trekt. De aanwezigen bewonderen het kunstwerk van Harry Soepenberg, dat er achter vandaan komt. “Hij glimt van nieuwigheid,” lacht Harry. Op het paneel dat in zachte tinten is gehouden, lopen schapen in heuvelachtig heidelandschap. “De Archemerberg,“ zegt Soepenberg. “Toen ik de opdracht kreeg om dit paneel te maken, dacht ik: Ik moet wel iets herkenbaars schilderen. Ook voor de toeristen.” Het paneel zit dik in de lak, tegen weersinvloeden. “Het materiaal is wbp,” vertelt Luuk Vogelzang van Stichting Vechtdalkunsten.

Met de onthulling van het paneel van Soepenberg, opent wethouder Scheele de vernieuwde kunstroute door de binnenstad. Er zijn totaal zes nieuwe kunstwerken, naast Soepenberg gemaakt door Claire Poutsma, Joke van Eck, Babette Duinkerken, Hannah van Schelven en Viviane Rose. De laatste is de nieuwe stadsdichter; zij leest haar gedicht voor over Steile Oever, dat ze op het paneel met geelgrijsgroene achtergrond schilderde, voor. Scheele, enthousiast: “Er komen nieuwe vormen van kunst, zoals dit gedicht. Ik ben hier met heel veel plezier. Zo’n panelenroute lijkt zo normaal. Maar het is iets bijzonders. De kunstwerken blijven ook goed. We hebben geen last van graffiti. Dat past bij Ommen.”
Hester Jans, die aan de wieg stond van de panelenroute, wandelt ook mee langs de nieuwe werken. Zij was destijds (2010) lid van werkgroep Omm’ zien kunst, de voorloper van Vechtdalkunsten. Hester: “Wij zijn er inderdaad mee begonnen. Leuk dat dit nog steeds bestaat. Vind je dat niet geweldig? Ik vind het zó leuk!”

Tekst: Gea Slotman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.