Op gitaarles in Ommen bij rocker Jim Zwinselman

LEMELE – Iets meer dan 22 jaar geleden vloog de ooievaar over Lemele en werd het gezin Zwinselman verblijd met een zoon. Het jochie werd Jim genoemd. Inderdaad, met een vette knipoog naar de rockhelden Jim Morrison en Jimi Hendrix. Het was de goden verzoeken en aldus geschiedde. Vader Zwinselman mag graag drummen en ja, dan moet je niet vreemd opkijken als je kleine mannetje de stokken ter hand neemt en begint te meppen op bekkens en trommels. Amper voorzien van gezichtsbeharing is de kleine Jim klaar met roffelen en slaat de fascinatie en liefde voor de gitaar toe. Talent kan hem niet ontzegd worden, dus op naar het conservatorium in Enschede. Jim heeft dan zijn eerste bandje Red Lips achter zich gelaten en treedt toe tot het lokale rockgenootschap Tricklebolt.

Op het conservatorium in Enschede volgt de gitarist uit Lemele colleges met Ruud Gielen (drummer) en Jeroen Nielen (zanger/gitarist). Het trio zit muzikaal op een lijn en kunnen het goed met elkaar vinden. De drie versmelten tot RUV. Tricklebolt is dan voltooid verleden tijd. “We kunnen prima met elkaar opschieten hoor”, haast Zwinselman zich te zeggen. “Alleen onze ideeën liepen muzikaal niet parallel.” De eerste proeve van bekwaamheid met RUV werd afgelegd in Raalte, op het welbekende Ribs & Blues festijn. Dat viel bij de programmeurs zo in de smaak, dat er invitaties op de mat vielen om te spelen voor nog groter publiek, zoals de Zwarte Cross en het Bevrijdingsfestival in Zwolle. RUV ging plots als een trein. Geen stoptrein, maar een intercity. Ook het gitaarspel van Zwinselman begon op te vallen. “Ja, het gaat lekker. Mijn agenda zit ook behoorlijk vol. We hebben net met RUV op Terschelling gespeeld en gaan straks toeren met Tim Showalter van Strand of Oaks. We staan onder meer op Rock Werchter. Daar verheug ik me erg op. In Europa zijn wij zijn begeleidingsband, zo moet je dat zien. We spelen onder meer in Duitsland, Engeland, Ierland en Denemarken. Ook gaan we nog op stap als supportact van Triggerfinger. Tussendoor speel ik ook nog in The Doors in Concert, een tributeband.”

Met RUV bracht Zwinselman tot nu toe twee zilveren schijfjes uit. R werd opgevolgd door U. “Die V komt vast nog wel”, grinnikt de snarenplukker. “Weet je wat het is, het loopt lekker en zo lang dat blijft, blijf ik dit doen. Ben niet zo bezig met de toekomst. Onze nummers komen gezamenlijk tot stand. Soms zit ik wat te pielen en heb een riff of loopje te pakken. Die leg ik vast. Tekst er bij en vervolgens is het schaven, er komt wat bij, gaat wat af, idee zus, idee zo, iedereen levert zijn bijdrage. Net zo lang tot we alle drie tevreden zijn. Waardoor ik beïnvloed ben? Het begon met de Red Hot Chili Peppers. Later kwamen daar de oudere hardrockbands bij, zoals Deep Purple en Led Zeppelin. De jongens van de band zijn meer van de grunge, Pearl Jam en het donkere en duistere Alice in Chains. Die invloeden vind je terug in onze muziek.”

Hoewel de tourmanagers hem heel Europa doorschoppen blijft Lemele thuisbasis. Waar smaakt het eten lekkerder dan thuis en met pa op stap naar diens liefde de Dire Straits is ook tof. Daar maak je tijd voor. Zo hij ook tijd maakt om de edele kunst van het bespelen van het wonderlijke snareninstrument de gitaar over te brengen op anderen. Jim geeft les aan jong en oud en levert maatwerk. “Je kijkt wat iemand kan en wat hij of zij wil. Het gaat er om dat je plezier haalt uit spelen, ieder op zijn eigen niveau.” Het lesgeven gaat hem aardig af en hij kan bogen op bijna vijf jaar ervaring. “Klopt, daar ben ik jong mee begonnen. Het overbrengen van iets waar je zelf bezeten van bent is top. En als je ergens plezier in hebt, gaat het je in de regel makkelijk af.”

Begin september start de rocker uit Lemele met gitaarles vanuit café de Herberg. Info via: jimzwinselman@gmail.com of: 06-47860187.

Foto: Maron Stills Photography, Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.