Ook onvrede over centrumplan Dalfsen

DALFSEN – De informatieavond over het Centrumplan Dalfsen in gebouw De Overkant is afgelopen dinsdag drukbezocht. Belangstellenden werden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen middels een presentatie. Niet iedereen was enthousiast over de uitleg/plannen.

Na een welkomstwoord van wethouder Andre Schuurman presenteerde projectleider Wietze van de Ploeg het plan. ‘Dorp aan de Vecht, van visie naar plan’, met de doelstelling een centrumplan voor de komende 10 tot 25 jaar. ‘Onderscheidend van andere dorpen, levendig en met een duurzaam centrum’.
Er wordt gewerkt met deelplannen. Deelplan Prinsenstraat, met als invulling terrein Fokkens met enkele omliggende gronden, werden aangekocht. Dit gebeurde samen met bouwbedrijf van Pijkeren. Het geheel moet nog uitgewerkt worden.

Met het deelplan Kerkplein is men op zoek naar een verbinding van de Prinsenstraat met de Wilhelminastraat. Bij het deelplan de Oostpoort van Dalfsen, omgeving voormalig politiebureau en oude gymzaal, zoekt men naar meer verbinding met Bellingerweer. “Met betrekking tot het gebied Gruthuuske, de pastorietuin en omgeving, is men in gesprek met de Vechthorst en Rosengaarde om daar seniorenwoningen te bouwen” aldus Van de Ploeg. Het doel is om ook hier meer groen te realiseren. Wat de Vechtoever betreft, overweegt het Waterschap een dijkverhoging.
Er wordt een plan van aanpak geschreven. Hoewel de dijk te laag is, werd de dijk wel goedgekeurd. Er is geen geld, werd gezegd, maar Dalfsen krijgt absoluut geen natte voeten. De plannen zijn ook hier nog onduidelijk. Waterkering en de problemen rond de brug vragen om verder onderzoek.

“Alle deelgebieden moeten nu leiden tot een compleet plan” aldus Van de Ploeg. “Dit doen we samen met de werkgroep ‘Typisch Dalfsen’ die vertegenwoordigd is in een klankbordgroep. Ook zal de autotoegankelijkheid goed worden bekeken.” Het is de bedoeling dat ontwerpbureaus er nu mee aan de slag gaan. Daarna volgt de aanbesteding. Als eerste worden de deelplannen Gruthuuske en het gebied Fokkens uitgewerkt. Dit alles is terug te vinden in een nieuwsbrief waarvoor bezoekers werden opgeroepen zich aan te melden. Dat kan via een mailtje naar gemeente@dalfsen.nl.

Veel vragen

Een aantal bezoekers vonden de uitleg te summier en hadden de indruk dat niet alle bij de gemeente bekende informatie met hen werd gedeeld. Er waren onder meer veel vragen over het parkeren, de plannen met betrekking tot de Rondweg, de kansen en gevolgen van eventueel een nevengeul bij de Vecht. Vooral de bewoners rondom oud garage Fokkens wilden meer duidelijkheid. Van de Ploeg gaf aan geen informatie achter te houden, maar veel zou nu nog niet bekend zijn. De verwachting is dat eind dit jaar meer bekend zal zijn over diverse deelplannen. Ook waren er duidelijk zorgen over de leegstand in de Prinsenstraat en eventueel in een gedeelte van het Waterfront. Gewezen werd op het achterstallig onderhoud in de Prinsenstraat. Gevraagd werd om meer inzicht in de planning. Dat kwam niet uit de verf. Wethouder van Leeuwen merkte op: “De gemeente Dalfsen heeft op dit moment te maken met grote tekorten in de zorg. Als we alles kunnen betalen dan binnen tien jaar.’

Tekst/foto: Evert Jan Goos

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.