Met het Grote kleine babyboek valt er wat te kiezen

NIEUWLEUSEN – Wat een verhaal! Nee, niet het populaire tv-programma van Max, maar dat van de familie Veijer. Een verhaal dat opgetekend is door moeder Ilse Veijer-Selles in haar ‘Grote kleine babyboek’. Een volledig door haar ontworpen en opgesteld invulboek met informatie over het HELLP-syndroom en prematuur en/of dysmatuur geboren kindjes. Een boek waartoe de 32-jarige Ilse geïnspireerd werd door de gebeurtenissen tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van haar tweede dochter Josephien in oktober 2016.

Ilse kreeg door de zwangerschap te maken met het HELLP-syndroom. Haar dochter Josephien kwam uiteindelijk na 25 weken en vier dagen ter wereld met een gewicht van slechts 500 gram en met onder andere onrijpe longetjes. ‘Haar overlevingskansen waren nihil, maar ze heeft het gered. Ze is klein, maar ontwikkelt zich goed, is afgelopen maart gaan lopen en heeft geestelijk geen achterstand, zoals het nu lijkt. Niemand had het verwacht, maar de artsen zijn tevreden over haar,’. vertelt Ilse.

Ander leven

De geboren en getogen Meppelse is meer dan openhartig in alles wat ze tot nog toe heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap en na de geboorte van Josephien. Een opeenstapeling van zorgwekkende gebeurtenissen, die haar leven en dat van haar gezinsgenoten volledig op z’n kop hebben gezet. Door onder andere een hersenbloeding tijdens de zwangerschap kan ze niet meer werken, waarover het UWV aanvankelijk anders dacht. Dankzij een gerechtelijke procedure is de organisatie echter tot inkeer gekomen en ervan doordrongen geraakt dat zij een inschattingsfout heeft gemaakt over de gevolgen van het HELPP-syndroom en de continue zorgvraag van de veel te vroeg geboren Josephien, waardoor het leven van de familie Veijer een flinke knauw heeft gekregen en voorgoed veranderd is. Zo is bijvoorbeeld het sociale leven van het echtpaar ingrijpend veranderd omdat de zorg voor Josephien altijd bovenaan staat. Verder werkt Ilse’s korte termijngeheugen bijvoorbeeld niet goed meer, heeft ze weinig kracht meer in haar linkerarm en kan ze geen dingen meer tegelijk doen. ‘Beperkingen waar helaas niet iedereen evengoed mee om kan gaan,’ zegt Ilse zonder verder diep op dat aspect in te willen gaan.
Ilse woonde tot haar twintigste in Meppel. De liefde bracht haar in 2005 naar Nieuwleusen. Ze was jarenlang dierenartsassistente en was onder andere assistent beheerder van dierenasiel De Kluif in Steenwijk. Het gezinsgeluk werd compleet toen dochter Annabel vijf jaar geleden gezond en wel ter wereld kwam. Niets leek een mooie toekomst in de weg te staan totdat Ilse zwanger raakte van Josephien en met, wat in de volksmond zwangerschapsvergiftiging genoemd wordt, te maken kreeg.

Ze beschrijft het allemaal in haar boek. ‘Ik heb nooit de ambitie gehad om een boek te schrijven, maar na de geboorte van Josephien ontdekte ik dat ouders van prematuur geboren kindjes geen keuze hebben qua invulboek. Van ‘gewone’ babyboeken zijn er honderden verschillende, maar voor deze specifieke doelgroep is er geen keuze. Veel van wat ik met Josephien meemaakte en op wilde schrijven stond niet in het ‘gewone’ babyboek. Daarom besloot ik hierover zelf een boek te maken, zodat ouders in dezelfde positie wel een keuze hebben. Ik gun hun die keuze. Het maken van het boek bleek uiteindelijk ook heel goed voor mijn persoonlijke verwerking,’ aldus Ilse.

Geen geboortekaartje

Ze creëerde haar babyboek in pasteltinten met veel afbeeldingen van diertjes. “Er staan gewone dingen in, zoals de eerste keer naar de kapper en het eerste dagje uit, maar ook speciale zaken, zoals de verhuizing naar de verschillende afdelingen in het ziekenhuis en de eerste keer dat je kindje echt kleren aan heeft, wat bij prematuur geboren kinderen niet vanzelfsprekend is. Net als een geboortekaartje. Dat heeft Josephien bijvoorbeeld niet gehad omdat haar leven maandenlang aan een zijden draadje hing Toen ze na zes maanden uiteindelijk uit het ziekenhuis kwam hebben we zelf een welkom-thuis kaartje ontworpen. In mijn Babyboek is dan ook ruimte voor een welkom-thuiskaartje in plaats van een geboortekaartje,’ licht Ilse een stukje van de inhoud van haar boek toe. Haar leven is veranderd, maar haar gedrevenheid om wat van het leven te maken is onveranderd groot gebleven.

Ze is inmiddels druk bezig met het in de markt zetten van haar Grote kleine Babyboek bij met name de tien ziekenhuizen in Nederland, die gespecialiseerd zijn in de zorg rondom prematuur geboren kindjes. Van een aantal ziekenhuizen heeft zij inmiddels al toestemming gekregen om het boek op hun afdeling onder de aandacht bij de doelgroep te brengen. Het boek bevat een kant en klaar weekdagboek om in te vullen. Het begint vanaf zwangerschapsweek 24 en er kan in beschreven worden hoe het op dat moment gaat, bijzondere momenten van die week, welke afdeling, gewicht, fles- of sondevoeding, borst- of kunstvoeding, hoeveelheid voeding, soort ademondersteuning, welke medicijnen en er is ruimte voor een verhaaltje van de verpleegkundige. Na zwangerschapsweek 40 gaat het over in een maanddagboek tot en met maand zes en daar verjaardag 1 tot en met 4 met uiteraard andere dingen om in te vullen. Meer informatie over het boek is onder andere te vinden op de website hetgrotekleinebabyboek.nl

Foto: Met papa René en haar dochters Annabel (links) en Josephien is het gezin van Ilse Veijer compleet.

Tekst: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.