Lampie: Verwende secreten

Hallo vadertjes en moedertjes, kijk es op de kalender. Wat is het vandaag? Juist, woensdag 12 juni. Dus! Gris dat kindergespuis de koptelefoon van de raap, slinger die ‘oorwarmers’ de bovenste plank van de kast in en mik de iPad er achter aan. Geen gezeur. Schop ze de straat op. Regen? Och, water is niet erg, daar was je je ook iedere ochtend mee. Legerbroek van Douwes Dump aan het gat en hup, buiten spelen!

Ah…, ik zit te gamen!” “Niks mee te maken, wegwezen! Jan wil het zo!” Welke Jan? Niet Jan Smit de zanger. En ook niet onze deurwaarder. Jantje Beton. Het is vandaag Nationale Buitenspeeldag.

In Hardenberg wordt een indianendorp ingericht en gaan ze pijl en boog schieten. Ik weet niet op wie, maar winkelend publiek uit Ommen is bij deze gewaarschuwd. In lintdorp Nieuwleusen kunnen oud-Hollandse spelletjes worden gespeeld. Mijn gedachten waaierden uit naar spijkers poepen, koekhappen, halma en incest…, o nee, dat laatste niet natuurlijk, dat is een doodzonde. De eerste drie ook mis. Te oubollig. Het wordt een stuk avontuurlijker, met een stormbaan en allerlei waterspelletjes. Zelfs in Balkbrug zijn ze wakker geschrokken. Op het aangeklede kruispunt kan de jeugd bij Het Kwartier skippyballen en knikkeren.

En wie beweert dat Mariënberg een dodelijk saai oord is waar nooit wat gebeurt, slaat de plank faliekant mis. Peuters kunnen bij De Marke tollen en de enkels verzwikken op het springkussen. Jammer dat Ommen niet meedoet. Althans niet officieel. Ik dacht aan vlotten bouwen bij de Regge. Of nee, bij de familie Van der Boon op de Koeksebelt. Of een boomhut in elkaar timmeren, of nee…, nou ja, dat getimmer komt wel weer terug op de Spelweek. Hier ten lande moeten we de jochies en meisjes wegtrekken achter het apparaat en stimuleren zich te vermaken in de buitenlucht.

Nationale Buitenspeeldag valt, hoe ongelukkig, samen met de Werelddag tegen Kinderarbeid. Wat een contrast. Er zijn landen waar kindjes zich de blaren in handen hakken in de ene keer een muffe grot, en dan weer een stoffige steengroeven, of worden afgebeuld in giftige goudmijnen, of rotzooi verzamelen op stinkende vuilnisbelten, met de concurrentie van ongedierte als ratten en gieren, of tegen een schamel fooitje bananen plukken op schroeiend hete plantages. Kinderen die ouwe viezeriken moeten behagen en niet naar school gaan. Sneu ja. Super lullig. Hartstikke fout zelfs, dus alsjeblieft, twee euro in de collectebus. Zo, afgekocht. Verwende schepsels die we zijn.

Ik mocht naar school, maar probeerde er als bijdehandje wel eens onderuit te komen. Behalve als er ’s middags schoolvoetbal was natuurlijk. Kop een tijdje onder de warme kraan, om een bezweet koortsig hoofd te suggereren. Bliksem, verhoging! Onder de wol met de Sjors en Sjimmie. Mijn moeder was gefopt, maar werd argwanend toen ik vroeg of ze chips kon meenemen als ze toch naar de supermarkt ging. Ik vond mezelf als puber heel wat voorstellen, had een krantenwijk, maaide het gras bij mijn oudtante of liet de hond van de buren uit. Maar we zijn verwende secreten, meer niet…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.