Lampie: 1 + 1 = 0

Donderdagmiddag. Iets over vier. De boemel van Arriva hobbelt station Ommen binnen. Ik sta te popelen om er uit te springen. Op naar huis. Elke dag hetzelfde ritueel. Of elke dag…, van maandag tot en met donderdag. Vrijdag is mijn voorschot op het weekend. Het recht van de oudere werknemer.

Vrijdag, vrije dag, slechts een lettertje, maar een wereld van verschil in beleving. Pardon, was even een zijpad ingeslagen. Ben gek op zijpaden. Zo peddel ik niet zoals iedereen over de Stationsweg richting het centrum, maar duik tegenover het station het bos in. Het pad naast het al tijden leegstaande Laarhuus. Ooit bedoelt om gehandicapten vakantie te laten vieren in een lommerrijke, rustieke omgeving. Daarvoor is zelfs illegaal bos gekapt. Zonder greintje respect voor de vleermuizen, spechten en buurtbewoner Willem Bemboom.

Perfecte locatie, maar het kon niet uit. Via het bospad verdwijn je in rust en stilte. Even ontstond het angstbeeld dat je over een tijdje moet uitkijken of er geen glas ligt, omdat een dronken Pool zijn fles bier heeft laten stuiteren of, erger, overdwars op het pad zijn roes uitslaapt. Het schrikbeeld van de buurt. Dat na verpaupering en verkrotting de verloedering toeslaat. Muizen en ander ongedierte hebben vrij spel. Net als schimmels en onkruid.

Krakers hebben nog niet toegeslagen. Om dat voor te wezen, liepen er plannen om het gebouw te vullen met arbeidsmigranten. 1 + 1 = 2, nietwaar? Polen dus. Daar komen de meeste vandaan. Klopt, ook uit landen als Roemenië en Bulgarije, maar voor het gemak gebruiken we de verzamelnaam Polen. Die mogen zwaar en slecht betaalde arbeid doen waar Nederlanders de neus voor ophalen.

Zolang de orders binnen stromen mogen Polen hier werken. Geen werk? Weg wezen! Werken oké, maar hier een bestaan opbouwen is niet aan de orde. Er is behoefte aan flexibele, goedkope krachten en omdat dagelijks pendelen tussen Salland en pak ‘m beet Wroclaw niet te doen is, moeten we ze onderbrengen. Dus, hééé…, is dat leegstaande gebouw tegenover het station niet wat? Niet doen, vonden omwonenden. Zo veel migranten bij elkaar leidt tot ellende. Die gasten gaan samenklitten, wildplassen, wildparkeren en mikken lege bierblikken zo van zich af, geheel naar Oost-Europees gebruik. Onderbrengen in woonwijken? Slecht idee. Groepen Polen als buren? Leidt tot gedoe. Polen draaien harde muziek en parkeren hun auto’s op de plek waar Ommenaren recht op hebben.

Ook snappen Polen niks van het ons afvalbeleid en kieperen blik in de groenbak. Vakantieparken dan? Nee, die zijn voor vakantiegangers. We zitten in de knoop. Polen mogen de economie draaiende houden, maar nergens wonen. Zeker niet in de entree van Ommen. Het idee was: turn het leegstaande Laarhuus om tot pension Polen. 1 + 1 = 2 nietwaar? De duiten zijn goed, maar ja, de overlast…, en ons aanzicht…, pfff. Bezwaar te over. Ja, ze moeten ergens wonen, maar liever niet in Ommen. En zo modderen we door, knijpen hypocriet de ogen toe en hopen met gevouwen handen dat een oplossing zich vanzelf aandient. Gevalletje 1+ 1 = 0…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.