Komst Zonnepark langs de Vecht leidt tot weerstand in Dalfsen

DALFSEN – Het plan om een zonnepark van vijftien hectare te realiseren in de buurt van de Hooiweg en langs de Vecht in Dalfsen roept veel weerstand op. Niet alleen bij de omwonenden maar ook bij de politici. Dit bleek dinsdagavond tijdens de raadscommissie.

Dat meldt RTV Oost.

Twee partijen verklaarden direct tegen te zijn en de overige partijen bespreken het plan nogmaals in hun fractie. De kritiek van de politici richt zich vooral op welke inwoners wel en niet zijn geïnformeerd en de manier waarop.

Barbecue
Ook de compensatie die initiatiefnemer TPSolar biedt, zorgt voor gefronste wenkbrauwen. Want naast dat omwonenden stroom kunnen afnemen, biedt het bedrijf ook aan om jaarlijks 2.000 euro te doneren aan de buurtvereniging Oude Dalfser Hooifeest voor een barbecue.

Draagvlak van de buurt is ver te zoeken. Ook de locatie bij de Vecht is voor velen een doorn in het oog.

Schapen
Volgens TPSolar heeft het zonnepark een dubbelfunctie. Naast het opwekken van elektriciteit voor circa 5200 huishoudens, wordt het land ook gebruikt om schapen te laten grazen, onder de panelen.

Ook belooft de initiatiefnemer aandacht te besteden aan het aanleggen van grote poelen en broedhopen voor ringslangen en blijven bestaande bomen en bosjes staan.

Ree-vriendelijk hekwerk
Rondom het park moet een ree-vriendelijk hekwerk komen, waarin op advies van de Stichting Das & Vecht op meer dan dertig plekken onderdoorgangen voor kleine zoogdieren worden aangebracht. Het hekwerk, zo belooft het bedrijf, zal door het bestaande en nieuw aan te planten groen vrijwel niet vanaf de openbare weg te zien zijn. En waar het wel zichtbaar is, krijgt het een landelijke uitstraling.

Of de door de gemeente vooraf gemaakte kaders voor een zonnepark echt zijn behaald, bleef gisteravond tijdens de commissievergadering onduidelijk. Woensdagavond is er nog een informatieavond voor buurtbewoners. Op 17 juni bespreekt de gemeenteraad het onderwerp weer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.