‘Iemand een nieuw woord leren maakt mij al gelukkig’

OMMEN – De glimlach is een universele taal die door iedereen wordt begrepen. Woorden daarentegen of getallen zeggen lang niet iedereen wat. Ofwel de laaggeletterdheid is groot. In de gemeente Ommen zijn er naar schatting zo’n 1250 inwoners, die daarmee te kampen hebben. Om die doelgroep de helpende hand te bieden is in 2014 het Taalpunt in het leven geroepen.

‘Een organisatie, die momenteel werkt met ruim dertig vrijwillige taalcoaches voor zo’n 45 deelnemers, taalvragers danwel cursisten’, vertelt Taalpunt coördinator Trees Ex, die binnenkort met pensioen gaat. Op dinsdag 18 juni neemt ze afscheid met een receptie van 16.30 – 18.00 uur in de Bibliotheek. Met pijn in het hart, maar ook in de wetenschap dat haar werk in goede handen is bij haar opvolgster Diane Ruiter,’ laat de inwoonster van Olst weten.

Praktijkgerichte hulp

Het Taalpunt werkt vanuit en samen met de Bibliotheek. Omringd door boeken en vooral mensen voelt Trees zich helemaal in haar element. Met passie vertelt ze over haar drijfveer om mensen te helpen een stapje verder te komen in het leven. ‘Als ik iemand een nieuw woord heb kunnen leren, ik die glimlach op zijn gezicht zie verschijnen ten teken dat hij het begrepen heeft, dan maakt mij dat gelukkig. Moet je je voorstellen dat je medicijnen moet slikken, maar de bijsluiter niet kunt lezen, dat je recht hebt op kinderbijslag, maar het laat zitten omdat je de formulieren niet begrijpt, dat je je kind niet kunt voorlezen of dat je ondanks je gouden handjes, toch geen werk kunt krijgen omdat je bijvoorbeeld geen (bouw)tekening kunt lezen. Het zijn maar enkele voorbeelden waar laaggeletterden tegenaan lopen en waar het Taalpunt bij kan helpen. En altijd op een praktijkgerichte manier,’ benadrukt Trees.
Haar baan als Taalpunt-coördinator is veelomvattend Zo koppelt ze bijvoorbeeld vrijwillige coaches aan taalvragers. Daarbij worden twee groepen onderscheiden, de zogenaamde NT1-ers (mensen met de Nederlandse taal als eerste taal) en NT2-ers (anderstaligen). Ook geeft ze voorlichting aan bijvoorbeeld zorgverleners en gemeenteambtenaren hoe om te gaan met mensen, die niet of moeilijk kunnen lezen/schrijven en hoe je hen op een heldere, respectvolle manier duidelijk kunt maken dat het niet iets is om je voor te schamen, maar dat er goede mogelijkheden zijn om het te leren via het Taalpunt. ‘Je kunt laaggeletterdheid niet aan de buitenkant zien en mensen, die daarmee te kampen hebben zijn er over het algemeen heel goed in om het te verbloemen,’ weet Trees, die onder andere jarenlang in het onderwijs gewerkt heeft.

Een keuze, die gebaseerd is op eigen ervaring. ‘Ik weet nog dat ik als tiener het onderwijs op het gymnasium niet altijd leuk vond met alleen maar het leren van ‘droge’ woordjes. Er waren echter een paar docenten, die wel leuk les konden geven. Zo herinner ik mij Engelse les, waarbij de docent stukjes voordroeg uit Shakespeare. Dat maakte het een stuk interessanter. Feitelijk wilde ik altijd een ander soort onderwijs en daar heb ik mij op verschillende manieren voor ingezet.’
Trees kijkt met tevredenheid terug op haar tijd bij Het Taalpunt. ‘Ik ga het werk en de contacten zeker missen en heb de neiging om mij meteen aan te melden als vrijwillige Taalcoach, maar weet ook dat dat niet verstandig zou zijn. Wellicht op termijn. Nu eerst genieten van mijn vrije tijd. Het is uiteindelijk ook wel een cadeautje dat je zomaar je eigen tijd mag invullen en niet meer nuttig hoeft te zijn,’ lacht Trees, die het niet na kan laten iedereen met een taal-of rekenvraag op te roepen eens bij het Taalpunt binnen te lopen Het Taalpunt in de Bibliotheek is elke dinsdagmiddag open van 15.00-18.00 uur. Ook mensen, die taalvragers willen helpen zijn van harte welkom.
Meer informatie over het werk van het Taalpunt is te vinden op

www.bibliotheekommen.nl/speciaal-voor/taalpunt

Taalpunt coördinator TreesEx.

Tekst/foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.