Feestelijke ingebruikname 522 zonnepanelen van Coöperatie ‘Zon-op-Vilsteren’

DALFSEN/OMMEN- Afgelopen vrijdag vond aan de Vennenbergweg in Dalfsen de officiële opening plaats van het project ‘Vennefarm’. Deze werd verricht door Annemieke Traag, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Op feestelijke wijze werden 522 zonnepanelen van Coöperatie ‘Zon-op-Vilsteren’ in gebruik genomen.

“Wij werden benaderd door de coöperatie ‘Zon-op-Vilsteren’ of wij ons schuurdak van onze inloopstal beschikbaar wilden stellen”, vertellen Marco en Karin Langenkamp, woonachtig aan de Vennenbergweg 10 in Dalfsen. “Dat was natuurlijk geen probleem.”

Eind 2017 werd de overeenkomst getekend met ‘Zon-op-Vilsteren’. Deze coöperatie heeft als doel gezamenlijk zonnepanelen op het dak van een schuur te plaatsen, waarmee zonne-energie mogelijk wordt voor buurtgenoten die zelf geen geschikt dak voor zonnepanelen hebben.

Voorzitter Gerard Rietman, voorzitter ‘Zon-op-Vilsteren’ licht toe: “Vijf jaar geleden vonden er oriënterende gesprekken plaats en werd het draagvlak om Vilsteren energievrij te krijgen geïnventariseerd. Er bleek veel interesse en toen zijn we aan de slag gegaan.”

De coöperatie plaatste recentelijk 522 zonnepanelen op het dak van de nieuwe schuur van Langenkamp. Alle inwoners van het Vechtdal in en rond Ommen tot aan omgeving Dalfsen konden meedoen. Particulieren kunnen in dit project van de coöperatie participeren door zonnepanelen te financieren. Men krijgt dan gedurende tenminste vijftien jaar een forse korting op de energierekening én een opbrengst uit de verkoop van de stroom door de coöperatie.

Onderdeel van deze korting op de energierekening is het recht op teruggave van de energiebelasting dat voor deelnemers aan de coöperatie door de overheid voor minimaal vijftien jaar wordt gegarandeerd. Dit noemt men de postcoderoos-regeling. De kosten bedragen circa 280 euro per certificaat. De installatie werd mede gerealiseerd met subsidie (30.000 euro) van de Provincie Overijssel en ook de gemeente Ommen droeg bij met het opstarten van de corporatie.

Naast diverse leden van Zon-op-Vilsteren’ waren ook wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen, vertegenwoordigers van Zon op Nederland, Buurtkracht, firma Groen en Salbam uit Vilsteren aanwezig bij de feestelijke ingebruikname.

Gedeputeerde Traag feliciteerde de initiatiefnemers met dit project. “Wij hebben hier vanzelfsprekend graag aan bijgedragen. Wij zien liever zonnepanelen op het dak dan op het land of het water.” Ook wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen reageerde positief. Na de officiële opening was er een bezichtiging en werd er een videopresentatie gegeven.

Met een druk op een knop zette gedeputeerde Annemieke Traag van de Provincie Overijssel het stoplicht op groen en werden 522 zonnepanelen aan de Vennenbergweg in Dalfsen officieel in gebruik genomen.

Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.