Feest in Varsen met gezellige jubileumfair op nieuwe brink

VARSEN – Plaatselijk Belang (PB) Varsen bestaat komende zaterdag 40 jaar en dat wordt die dag gevierd.  Op deze hoogtijdag in de Varsener gemeenschap met haar 655 inwoners opent wethouder Leo Bongers de nieuwe brink. Met deze mooie plek aan de Varsenerweg 6 komt een langgekoesterde wens uit van velen.

Wie deze dag de route van het Open Tuinen weekend doet, kan mooi een pitstop doen in het prachtige Varsen en lekker even bijkomen op één van de nieuwe buurtbankjes op de brink. In het frisgroene gras staat het nieuwe vleermuizenhotel. Er zijn heggen om de brink aangeplant voor een wat meer besloten karakter. Er staan zeven kastanjebomen die, symbolisch voor de verbondenheid van deze gemeenschap, volgens plan van de architect naar een gezamenlijke kruin zullen toegroeien. Onder de bomen zijn narcissen gepoot en blauwpaarse geraniums geplant. Ook om de kastanjes staan bankjes.

De duurzame speelplaats met blond houten speelelementen, gemaakt van eeuwenoude eiken uit Het Laer, nodigt uit tot creativiteit. Met de komst van de brink nadert de reconstructie van Varsen, waarmee een aanvang gemaakt werd in 2005, haar voltooiing. Op dit moment is men nog bezig met een fietspad bij de Larinkmars|De Ziel.

Varsen aantrekkelijk houden
“De brink kon gerealiseerd worden na goed overleg met gemeente en provincie. We deden mee met de Rabobank Coöperatieweken en ontvingen financiële bijdragen, onder meer voor het vleermuizenhotel. Met onze brink willen wij Varsen aantrekkelijk houden voor buurtbewoners, jongeren, maar ook voor mensen die hier langs komen,” zegt Willem Schepers, oud-bestuurslid van het PB en lid van de jubileumcommissie.

“De reconstructie was best ingrijpend,” vertelt Wim Welleweerd, de penningmeester van het PB. “Vier of vijf gezinnen zijn hier weggekocht. De wat oudere generatie is nu geleidelijk vertrokken. Er komen gelukkig steeds meer jonge gezinnen terug.”

Mooi gebied
Welleweerd woont zijn hele leven al in Varsen. “Ik ben er opgegroeid. Het is een mooi gebied. Goed bereikbaar voor recreanten… Je wandelt en fietst hier heel makkelijk weg.” Ook Schepers kan het gebied uittekenen. “Ik ben geboren in Stegeren, maar wel in Varsen opgegroeid. De meeste kwajongensstreken heb ik hier uitgehaald,” lacht hij.

Hoe kijken de heren terug op de afgelopen veertig jaar? “Voor het Plaatselijk Belang zijn de reconstructie van Varsen en de herinrichting van de N340 belangrijke thema’s geweest. Naast de sociale activiteiten als de nieuwjaarsreceptie, de paasbult, optochtwagen, de barbecue, jongerendag en kinderdag, Sinterklaas of workshops,” vindt Welleweerd.

Betrokken gemeenschap
Schepers: “Varsen is een actieve en betrokken gemeenschap. Men heeft zich bijvoorbeeld jarenlang ingezet bij de organisatie van de Bissinghdagen. Er werd geholpen met kramen opzetten en straten afzetten. Sommigen moesten er vrij voor nemen. Het was veel werk; écht iets voor Varsen. Er werden ook een paar centen mee verdiend.” “Als er wat moet gebeuren, kun je de mensen vinden,” beaamt Welleweerd.

De jubileumfair en de opening van de brink vinden zaterdag 15 juni plaats van 11.00 tot 17.00 uur. Er zijn verschillende kraampjes met divers aanbod, workshops voor kinderen en molenaar Anton Wolters van De Lelie komt heerlijk brood bakken van graan uit Varsen. Er is een demonstratie schapen drijven en smid Wim Weitkamp geeft demonstraties.

Foto: Gea Slotman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.