Droom van Vilsteren spat uiteen, Balkbrug leeft nog

VILSTEREN – Volle wegen naar het strand. De zon, het zand en de zee. Het was hot, hot, hot zondagmiddag. Ook op de Molenesch in Vilsteren. Het overgrote deel van de amateurvoetballers is begonnen aan het zomerreces. Zo niet de spelers van v.v. Vilsteren en sportclub Balkbrug. Die stonden op het even lommerrijke, als pittoreske sportpark, met als achtergrond de oude zaagmolen, tegenover elkaar. Nog even geen badslippers, maar nog steeds op voetbalmuiltjes. Voor de thuisclub was er wat te halen. Bij winst gloorde victorie en hosanna, oftewel promotie. De bezoekers hadden enkel wat te verliezen, de status van vierdeklasser. Bovendien speelde er nog iets. Dik Runherd, die Balkbrug moet zien te behoeden voor degradatie, is na de zomer oefenmeester in…, jawel Vilsteren! Runherd blijft beweren tot einde dit seizoen geheel in dienst te zijn van Balkbrug en hij staat bekend als een integere man, maar hij zal op z’n minst gemengde gevoelens hebben, getuige zijn wens om liever een andere tegenstander dan Vilsteren te ontmoeten. Met de komst van Runherd is het vertrek van Henri Zwinselman verklaard. De trainer die Vilsteren naar de nacompetitie loodste heeft komende jaargang s.v. Raalte onder zijn hoede.
Maar goed, de wedstrijd. Daar zat alles in wat voetbal aantrekkelijk maakt. De finale van de Champions League gezien? In slaap gevallen. Begrijpelijk. Geen hol aan. In Vilsteren geen kassa, een biertje voor nog geen twee euro en alles wat voetbal aantrekkelijk maakt, doelpunten, ja, mooie goals zelfs, falende verdedigers en een tsunami aan kansen. Goed voetbal? Zeker niet, maar hallo, we spreken van de kelder vierde versus top vijfde klasse ja. Vermakelijk? Dat zeker. Hoogste vermakelijk! Amusementswaarde een negen. We sluiten halverwege af met 2-2. Een godswonder. Balkbrug voetbalt makkelijker dan de thuisclub, maar de bewoners van de Molenesch hebben weinig kansen nodig. Ook in dit nacompetitieduel. Lennart Baas zet al vroeg in de wedstrijd ‘De Balk’ op voorsprong. De 0-2 is enkele keren dichtbij, maar vanuit het niets brengt Mathijs Kamphuis de partijen op gelijke hoogte. Even later mag doelman Overes de oversteek maken om vanaf elf meter Balkbrug in het voordeel te schieten. Collega Bovenmars komt als winnaar uit de een-tegen-een. “Dat wordt achteraan sluiten in de rij”, lispelt de doelman na afloop wat besmuikt. Vervolgens showt Jari Vlierman een van zijn specialiteiten. Zijn corner is strak, een droom voor een spits. Kracht hoef je niet te zetten. Laat maar ketsen tegen de plaat. Overes is kansloos, wanneer Wouter Mars de hoektrap van Vlierman promoveert tot goal. Baas zorgt nog voor rust voor gerechtigheid en met deze 2-2 gaan de ploegen rusten. Daar is Vilsteren het meeste gelukkig mee, want een kogel van Steven Zwiers dreunt onderkant lat het speelveld weer in. Het niet kunnen doorbijten dreigt Balkbrug weer eens op te breken. De volgelingen van Runherd doen zichzelf te kort met de 2-2, gezien de vele onbenutte kansen. “Dat is het hele seizoen al ons probleem”, verklaart Runherd. “Daarom staan we vandaag ook hier.”
Als na de thee Dennis Fermin Chiel Mars van de sokken loopt, rest de uitstekende leidsman Groen uit Epe niets anders dan te wijzen naar de stip. Overes tikt het leer weliswaar aan, maar schutter Niels Noordman haal opgelucht adem, 3-2. Maar de fouten blijven zich opstapelen en de 3-3 is een gevolg van zo’n poedel bij de thuisclub achterin. Glen Marsman legt af op Baas, die zijn derde binnen tikt. Het spel golft op en neer, met de meeste kansen voor de bezoekers, maar het dubbeltje kan ook maar zo de andere kant op vallen.
Het wordt een slijtageslag. Verlenging. Daarin is Balkbrug net wat gehaaider. Nauwelijks op gang tilt invaller Lars Heldt de stand naar 3-4. Vilsteren ligt op apegapen. In de tweede helft van de verlenging brengt Twan Eekma de beslissing, 3-5.
“Een open wedstrijd”, vond Hendri Zwinselman, die kon leven met de uitschakeling. “We hebben een mooi seizoen achter de rug. Veel jonge spelers ingepast. Vandaag was een mindere pot van onze kant. Niets aan te doen.”
Komende man Runherd vond de zege terecht. “Als trainer wordt je wel eens gek van al die gemiste kansen, maar goed, nog een duel en we hebben ons gehandhaafd.”
Op tweede pinksterdag speelt sportclub Balkbrug op neutraal terrein tegen sportclub Harlingen. De winnaar komt volgend seizoen uit in de vierde klasse, de verliezer degradeert.

Invaller Lars Heldt is op weg naar de bevrijdende 3-4. Doelman Rick Bovenmars en Lars Noordman hebben namens Vilsteren het nakijken.

Tekst/foto: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.