Delegatie Ommen naar internationale Hanzedagen 2019 in Rusland

OMMEN – Burgemeester Hans Vroomen had vandaag studenten Femke Bergsma en Muriel Braakman van het Vechtdal College op bezoek voor een kennismaking omdat ze volgende week gezamenlijk naar Rusland afreizen voor de internationale Hanzedagen 2019 in Pskov van 27 t/m 30 juni. Hierbij was ook hun begeleider vanuit school aanwezig Marcel Geerdink ,die ook mee naar Pskov gaat.

Jeugdhanze

Verschillende jongeren uit alle Hanzesteden brengen de Hanzedagen samen door tijdens de Jeugdhanze. Ommen wordt tijdens de Jeugdhanze vertegenwoordigd door Femke en Muriel. Na een heuse sollicitatieprocedure onder de leerlingen van havo 3 zijn zij dit jaar de twee gelukkigen die mogen deelnemen aan de Jeugdhanze. In een speciaal opgezet programma gaan zij een boeiend en leerzaam weekend tegemoet. De Jeugdhanze is een onderdeel van de Internationale Hanzedagen. De jeugdigen volgen een eigen gevarieerd programma dat in het teken staat van ontmoeting met andere culturen.

Hanzedagen

De Internationale Hanzedagen is een groots evenement waarbij alle Europese Hanzesteden samenkomen om het eeuwenoude Hanzeverbond te vieren. Ieder jaar organiseert één van de 183 Hanzesteden een samenkomst waarbij alle andere Hanzesteden welkom zijn om elkaar te ontmoeten en de steden te promoten. Vorig jaar was dit Kampen en dit jaar is Pskov het decor voor de Internationale Hanzedagen 2019. Naast een uitgebreid programma vol kunst, cultuur, muziek, markten en bijeenkomsten is er tijdens het officiële gedeelte de mogelijkheid om contact te leggen met andere Hanzesteden. Rond het feestelijke programma op deze dagen wil Ommen ervaringen en ideeën uitwisselen over culturele activiteiten.

Historie

Ommen is een Hanzestad. Hanzesteden zijn lid van het Hanzeverbond. Dit was van oorsprong een samenwerkingsorganisatie van Duitse steden rond de Oostzee. Later traden ook steden uit België en Nederland toe. De grote Hanzesteden zochten voor de handel contact met kleinere dorpen en steden in hun achterland. De samenwerking leverde vooral financieel voordeel op. Door de dertigjarige oorlog in 1618 is de Hanze opgeheven. In 1980 werd het internationale Hanzeverbond in Zwolle nieuw leven ingeblazen met de Nieuwe Hanze. Dit is de grootste vrijwillige bond met partnersteden ter wereld. De Nieuwe Hanze organiseert regelmatig culturele uitwisselingen en de jaarlijkse Hanzedagen. Ommen is sinds 1248 Hanzestad en doet altijd mee aan de Hanzedagen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.