Bostheater Ommen de koning te rijk met De Dijk

OMMEN – Op zondag 30 juni bestijgt De Dijk de Besthmenerberg, om in het amfitheater een show weg te geven. Vanaf 20.30 uur is het likkebaarden en genieten van pareltjes als Ik kan het niet alleen, Bloedend hart, Als ze er niet is, Binnen zonder kloppen en Dansen op de vulkaan.
Hele volksstammen konden aanvankelijk niet geloven dat De Dijk was gestrikt door de organisatie van Bostheater Ommen. “Nee joh…, een coverband zeker, och niet echt De Dijk!?” Toch wel, toch wel, waarvoor op voorhand hulde.

De Dijk is een hecht muzikaal genootschap, rond voorganger Huub van der Lubbe. Als zanger en gezicht van de band verantwoordelijk voor de pakkende en soms ronduit poëtische teksten. Met het stijgen der jaren en bij elke plaat wordt Van der Lubbe ouder, wijzer, maar gelukkig niet cynischer, getuige de tekstregel ‘Wie niet durft te hopen, loopt het mooiste mis’, van het nummer ‘Alles komt goed’. Los van de inhoud is De Dijk als goede wijn, met het stijgen der jaren beter en rijper.
Het lijkt alsof het muzikaal steeds soepeler gaat. Het spelplezier spat ervan af, de gitaren mogen smerig klinken, het wordt allemaal niet te mooi gemaakt. Rauwe rhythm & blues, afgewisseld met dampende soul, gespeeld op het scherpst van de snede.
Van der Lubbe daarover:“Spelen voor de mensen, ik vind dat fijn. Het zal in de familie zitten. Mijn vader ontmoette mijn moeder bij het amateurtoneel. Ik heb mijn vader een paar keer zien spelen, en dan had ik altijd: wauw, pa, zoals je nu bent! Zo moet je de hele tijd zijn! Er straalde iets in hem, wat hij in het gewone leven minder had. Dat is misschien precies het verschil tussen Huub op het podium, en Huub op straat.”

De Dijk een daverende naam op het affiche van Bostheater Ommen. Een dijk van een band, met een geweldig oeuvre. Het gezelschap rond Van der Lubbe staat al meer dan drie decennia aan de top van de Nederlandstalige muziek en hebben aan urgentie nog geen millimeter ingeboet. De mix van filosofische teksten vol liefde, wanhoop en levenslust, gelardeerd met het welbekende De Dijk-sausje blijven het grote publiek en de hondstrouwe aanhang boeien, beroeren en aanspreken.
Wat De Dijk zo maakt? Allereerst de unieke combinatie van Nederlandstalige teksten en muzikale invloeden uit vele windstreken. Van denderende Amerikaanse rock, via broeierige rhythm ‘n blues naar gloedvolle soul. De Dijk houdt al decennia lang stand als hechte vriendenclub, met als kern zanger Huub van der Lubbe, zijn broer en bassist Hans van der Lubbe, toetsenist en gitarist Pim Kops, gitarist Nico Arzbach en drummer Antonie Broek. Van de hausse aan Nederlandstalige groepen uit de vroege jaren tachtig is alleen De Dijk altijd actief gebleven, zowel op het podium als in de studio. De bevlogen shows, constant hoge kwaliteit van de albums en oprechtheid die de band uitstraalt, blijft zich door de jaren heen uitbetalen. De combinatie van oer-Hollandse teksten en kleurrijke klanken hebben de tand des tijds moeiteloos doorstaan.
Voor route, parkeren en entreeprijzen, check www.bostheaterommen.nl. Tekst: Willem Lampe

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.