1e exemplaar ‘Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans’ voor Herman Finkers

VINKENBUURT – In het bijzijn van een select gezelschap genodigden heeft cabaretier Herman Finkers bij de Veldzichthoeve uit handen van Stichtingsvoorzitter Thea Dijkema het eerste exemplaar in ontvangst genomen van het boek ‘Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans. Veel van de hoofdpersonen uit het boek hebben geleefd op de huidige plek van de Veldzichthoeve.

Zo ook de voorouders van Herman Finkers, Otto en Johanna Finke. Zij leefden vanaf 14 juli 1831 vijftien maanden met hun drie kinderen in de kolonie de Ommerschans. Zij verlieten de bedelaarskolonie met slechts hun zoontje Jan. Hun dochters Grietje en Leentje lieten zij achter op de kleine begraafplaats. Herman Finkers schrijft erover in zijn voorwoord van het boek.

Ook tijdens de boekpresentatie verhaalde hij over zijn voorouders met, hoe kan het ook anders, de nodige dosis humor. Zo stelde hij dat de boekpresentatie een extra bijzondere gebeurtenis was omdat het in ‘Vinkenbuurt’ plaatsvond om er meteen aan toe te voegen dat onderzoek had geleerd dat er in dit verband geen enkele relatie was met de familie Finkers.

Diepe ellende

Een familie, die Herman schetste als een familie, met een vrolijke, lichte levensinstelling waar gezelligheid, ondanks armoede, altijd voorop heeft gestaan. Hij vertelde in dit verband over zijn opa, die weinig geld had, maar waar het altijd gezellig was. ‘Als hij een borreltje inschonk zei hij altijd; het moet maar van de begrafenis af,’ grapte Finkers. Ook noemde hij Finkers een familie die de neiging heeft om verhalen altijd mooier te maken dan ze zijn. ‘Misschien hebben Otto en Johanna helemaal niet op de Ommerschans geleefd,’ grapte hij om er meteen aan toe te voegen dat hij dat trouwens niet geloofde. In alle ernst stelde hij dat het leven in de bedelaarskolonie heel akelig moet zijn geweest en dat hij zich kon voorstellen dat velen destijds aan de drank zijn geraakt. ‘Wie dag aan dag diepe ellende meemaakt en niet aan de drank raakt is geen mens,’ aldus de Almeloër over het leven in de bedelaarskolonie.

Een leven dat met verschillende verhalen beschreven staat in ” Onzichtbare Mensen, Leven in de echo van de Ommerschans’. Een boek met verhalen van mensen die in de Ommerschans hebben gewoond wegens armoede. En over mensen, die vandaag de dag in armoede leven in de breedste zin van het woord. En dat geschreven vanuit de mensen zelf. Een boek dat onder andere de gemeente Hardenberg gebruikt als inspiratiebron voor de ontwikkeling van haar armoedebeleid, zo liet Frits Welink bij de presentatie weten, waar onder meer ook de burgemeesters Hans Vroomen van de gemeente Ommen en burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg te gast waren en een korte presentatie hielden.

‘Een feestelijke boekpresentatie waarmee er een einde is gekomen aan de activiteiten in het kader van het jaar 2018, Jaar van de Ommerschans. Een boeiend, gevarieerd en leerzaam jaar,’ aldus presentator Frits Welink ter afsluiting van de boekpresentatie, die informeel werd voortgezet met een boekverkoop en signeersessies onder het genot van een hapje en een drankje en de muzikale klanken van De Omzieners.

Het boek is inmiddels voor 24,95 euro te koop bij de boekhandel.

Herman Finkers omringd door een aantal verhalenschrijvers.

Tekst/foto: Geke Lensen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.