Pastor Anton Wenker viert zijn 50-jarig jubileum als priester

REGIO – ‘Het is een heel eind’. De in Dedemsvaart woonachtige Pastor Anton Wenker lacht als hij terugkijkt naar 1969 toen hij door hulpbisschop mgr. Th. G.A. Hendriksen in Slagharen tot priester werd gewijd. Aanleiding voor een gesprekje met hem is zijn 50- jarig jubileum als priester, waar de Emmanuëlparochie op zaterdag 29 juni 2019 bij stilstaat in een feestelijke Eucharistieviering in de Sint Vituskerk in Dedemsvaart. Aanvang 19.00 uur. Aansluitend is er in het parochiecentrum de mogelijkheid om pastor Wenker met zijn jubileum te feliciteren.

‘Met gemengde gevoelens,’ antwoordt pastor Wenker op de vraag of hij uit- of tegen de jubileumviering opziet. Ondanks dat hij al ruim een jaar met emeritaat is, is Wenker nog altijd actief. ‘Ik leid nog regelmatig vieringen in de regio, maar werk over het algemeen in een lagere versnelling,’ aldus de 76-jarige Wenker. Naast het voorbereiden van de verschillende Eucharistievieringen leest hij veel, kijkt graag tv en maakt hij regelmatig een fietstochtje in de regio. Hij noemt zichzelf een ware verzamelaar. Vooral van boeken. ‘Ik heb er stapels van en ze slingeren overal in mijn woonkamer rond. Het is wat dat betreft een warboel bij mij thuis,’ geeft Wenker ruiterlijk toe. Vooral in Ommen ging ik altijd graag even bij de Kringloop kijken en meestal wist ik dan wel een paar mooie boeken op de kop te tikken. Eenmaal thuis heb ik mij vaak afgevraagd: wat doe ik er eigenlijk mee? Maar ik kan het niet laten.’

De in Ane geboren Wenker kijkt naar eigen zeggen met voldoening terug op vijftig jaar priester missionaris zijn. ‘Een periode, waarin ik vooral veel geleerd heb;. Na zijn wijding als priester werd hij benoemd voor een Missie in Sabha, Noord-Borneo. Daar leerde hij onder andere Maleis. Hij bleef er anderhalf jaar om vervolgens te vertrekken naar zijn tweede missieland, de Filippijnen. Daar bleef hij ruim dertig jaar om vervolgens, inmiddels zo’n zestien jaar geleden, benoemd te worden tot een van de leden van het pastorale team van wat nu de Emmanuël Parochie heet.
Over het geloof zegt hij: ‘Er is veel meer dan je met je ogen ziet en met je hersens kunt beredeneren. Je leert kijken naar een mysterie op verschillende wijzen, van vele kanten, door vele ogen, in vele verhalen. Het hele Goddelijke mysterie is te groot voor ons begrip. Ik geloof wel, dat ik iets van het mysterie, iets van God gezien, geproefd heb. Dat geeft mij hoop ooit te zien zoals het werkelijk is. Daar moet ik van blijven getuigen. Mijn geloof, hoop en liefde van Christus drijft ook mij voort daarvan te getuigen, zoals beschreven in de Bijbel in 2Kor. 5:14.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.