Home / / Zeemansliederen galmen over de Besthmenerberg

Zeemansliederen galmen over de Besthmenerberg

OMMEN – Bostheater Ommen opent het seizoen op zondag 19 mei met een gezamenlijk optreden van twee shantykoren. De Stuwzangers uit Vilsteren en de Schuytenvaerders uit Tubbergen zetten vanaf 14.00 uur hun beste beentje voor om hun gehoor mee te nemen over de woeste baren, oneindige verten, ijsschotsen en palmbomen. 

Vader Abraham zong er over, ‘tussen kroegen en kerken is er weinig verschil’. Hoewel niet officieel bevestigd, noch ontkend, had de zanger van het levenslied misschien de Stuwzangers voor ogen. Net na de eeuwwisseling kregen vijf kerkkoorzangers het idee om te starten met een shantykoor. Zo gezegd, zo gedaan. Wat begon als een proefballonnetje groeide al snel uit tot een koor van zo’n 25 enthousiaste leden uit Vilsteren en omgeving. Gerard Bloo, destijds kerkkoordirigent, nam de muzikale leiding op zich. Een accordeonist, drummer en een bespeler van de trekzak zorgden voor de muzikale ondersteuning.

Als naam voor het koor werd gekozen voor De Stuwzangers, genoemd naar nabijgelegen de stuw in de Vecht, een toeristische trekpleister. Gerard Bloo heeft zo’n vijf jaar lang al zijn energie in De Stuwzangers gestoken en mag gezien worden als de grondlegger van een enthousiaste groep zangers die zich steeds verder heeft ontplooid. Nadat Bloo moest afhaken, kwam Flip Jonkman als muzikaal leider aan boord. Deze dirigent uit Heino zag kans om in korte tijd van het koor en aangeschoven muzikanten, een harmonieus geheel te maken.

Het shantykoor uit Vilsteren verzorgt jaarlijks tussen de veertig en vijftig optredens. Door zijn unieke manier van dirigeren slaagt Jonkman er steeds weer in tijdens de optredens niet alleen het koor maar ook het publiek volop te stimuleren en enthousiasmeren.

Het repertoire kent een grote verscheidenheid aan Nederlandstalige zeemansverzen en vissersliedjes. Voor de variatie zijn daar een aantal Duits- en Engelstalige liedjes aan toegevoegd. Naast bijvoorbeeld het Lied van de IJssel zijn dat De vissers van Capri, Als de klok van Arnemuiden, Sailin’ Home, Molly Malone en Tanze mit mir in den Morgen. Een repertoire dat kan worden omschreven als ‘voor elck wat wils’. Inmiddels staat de teller voor wat betreft de cd-oogst op drie stuks, allen verkrijgbaar tijdens de optredens.

In het Bostheater treden de Stuwzangers gezamenlijk op met de Schuytenvaerders. Dit shantykoor uit Tubbergen werd opgericht in maart 2013.De naam van het koor werd gekozen op voorspraak van de historische vereniging Tubbergen, die wist te vertellen dat het gebied tussen de Pancratius Basiliek en de Protestantse kerk vroeger de Schuyt werd genoemd. Om die oude benaming in eer te houden werd voor de naam De Schuytenvaerders gekozen. Het koor staat momenteel onder leiding dirigent Ton van Huizen en de liedjeskist is vergelijkbaar met dat van de ‘zustervereniging’ De Stuwzangers.

De seizoensopening in het amfitheater achter vakantiepark de Besthmenerberg kan gratis worden bijgewoond. Er kan in de buurt van de zangarena worden geparkeerd. Voor route, bijzonderheden en het overige programma van 2019, zie www.bostheaterommen.nl.

Shantykoor De Stuwzangers staat onder muzikale leiding van dirigent Flip Jonkman.

Lees ook

70 jaar Molukkers in Ommen (1)

OMMEN – Dit jaar maart was het precies 70 jaar geleden dat in Rotterdam de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.