Home / / Van het mijmerbankje in het bos….

Van het mijmerbankje in het bos….

Bijzonder picknickbankje in Eerde, voor wandelaars en fietsers

EERDE – Ze heeft wat met taal, Géke Groen van de Bergsteeg. “Ik ben heel gevoelig voor teksten en mooie gedichten. Daar hou ik van.” Dat heeft Géke dan van geen vreemde. Ze is een dochter van Dieks Makkinga, die onder meer bekend was van zijn ‘Platproatcursiefjes’ (columns) in deze krant, ’t ‘Nijs uut Ommen.’

Géke en haar man Gerbrand wonen op een geweldige plek in het Eerderbos. Een plek zoals getekend in een WGvanderHulstboekje, heel tof. Op hun huis prijkt een bord met de naam ‘Beth’, met rechts een Hebreeuwse letter. “Beth is niet zomaar een naam”, legt Géke uit. “De Hebreeuwse letter betekent ook ‘huis’. Dat bord betekent voor ons heel veel en geeft vaak aanleiding tot een gesprek met voorbijgangers.” Aan de rand van de prachtige tuin, grenzend aan een zand- en fietspad, hebben Gerbrand en Géke een jaar of tien geleden een picknickbankje neergezet. Bedoeld voor fietsers en wandelaars. Want: “Als wij genieten, mag een ander toch ook genieten.”

Op de tafel zijn verschillende harten en andere houten bordjes bevestigd; Géke heeft er teksten op geschreven. ‘Het grootste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht’,  staat er bijvoorbeeld. En: ‘Wees bevriend met kleine dingen en je zult gelukkig zijn’, de lievelingsspreuk van hun helaas overleden dochter Hilga. En: ‘Vrede begint met een glimlach, en een glimlach is het begin van Liefde’, van moeder Theresa.

Deze picknickbank is dus niet sec voor picknicken, maar nog meer een bankje om wat te mijmeren… “Hoe vaak hier geen mensen staan te fotograferen… Ze zien het bankje en stappen van hun fiets af of lopen terug. ‘Hej, er stond iets op’, hoor je ze zeggen. Dan gaan ze zitten. De telefoon wordt uit de tas of jas gehaald en dan worden er foto’s van de teksten gemaakt. Dan hoeven ze het niet te onthouden, hè”, lacht Géke.

“We hebben zo vaak gesprekken hier. Hoeveel mensen er geen praatje willen maken… ’s Zomers is het soms gewoon druk. Mensen die op het bankje gezeten hebben, staan in te pakken. Anderen staan alweer te wachten. We hebben er een boekje liggen, in een ‘eekhoornkastje’. Met een pen. Mensen zijn altijd nieuwsgierig, dus ze vinden het boekje wel. Daar wordt van alles in geschreven. Machtig mooi vind ik het.

Er zaten hier een keer twee vriendinnen, wel vier uur lang. Heerlijk, in de zon, om helemaal bij te praten. We verheugen ons op de periode waarbij ons bankje een rustpunt mag zijn voor veel mensen.”

Tekst: Gea Slotman

Lees ook

Vechtdal Wonen en Vitaal Vechtdal bundelen de krachten

OMMEN – Woningstichting Vechtdal Wonen sluit zich aan bij Vitaal Vechtdal. Vitaal Vechtdal is een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.