Uit Hei en Dennen: Seniorenleed

Ik ontkom er niet aan, zijnde bijna 75. Dus word ik door het CBR beoordeeld of deze wellicht warrige 75-plusser nog aan het autorijdend verkeer mag/kan deelnemen. Daarom startte deze week mijn correspondentie met het CBR, Dat is geen sinecure en dient begeleid te gaan met een uitgebreide lichamelijke en geestelijke test, want 75-plussers staan aan de vooravond van een kwakkelend bestaan.
Niet alleen lichamelijk, maar vooral het brein van de oudere wordt onder de loep genomen. Ik vind het volkomen logisch en verklaarbaar dat wij in dit drukke verkeer nog eens een brevet van vermogen moeten afgeven. Een doktersattest hoort daarbij, maar je dient eerst zelf alle lichamelijke en/of geestelijke gebreken aan te geven. Of ik gebreken heb? Geen enkele, althans niet iets dat de rijvaardigheid in de weg staat. Ben ik een brokkenpiloot? Geenszins, het enige “incidentje”op dat gebied was op een pleintje, waar ik te haastig achterwaarts van een parkeerplaats reed. Het bleef bij een deukje in de auto van een ongelooflijk humorvolle jonge vrouw. Gillend van de lach lazen we samen de instructies van de verzekering door, die dan willen weten hoe de lichte aanrijding is ontstaan. Er moest een tekeningetje bijkomen en laten wij beiden nu in beeldend opzicht ongelooflijke stuntels zijn. Het was volgens autobestuurster maar de vraag of ze het lichte beschading zou laten herstellen. De ludieke samenstelling van haar bejaarde auto leek een schrammetje meer of minder niet te deren. Verder rijd ik dus al die lange jaren door heel Europa zonder enig dreigend gevaar voor medeweggebruikers. Verkeersboetes gaan aan mij voorbij, ik ben een nette beschaafde autorijdster.

Maar ja, dat in mijn eigen perceptie hè, en daar heeft het CBR zo haar eigen oordeel over. Dus word ik ook aan een lichamelijke- en geestelijke test onderworpen. Niet door eigen arts, maar een keuringsarts, die jou niet kent. Ik hoorde van een 75-plusser uit Zwolle, die voor een medische keuring een arts uit Ommen moest bezoeken. Logisch? Het antwoord laat ik aan u over. Nu is er een klein “maartje”. Het CBR is behept met een computerprobleem. Een nieuw systeem wil maar niet echt werken. Met gevolg dat duizenden 75-plussers, die nog vol in de maatschappij staan, nu per fiets, taxi, bus of trein naar hun bestemming moeten komen. Als moeder/grootmoeder rijd ik naar mijn kinderen in Friesland en Frankfurt. Mijn vrijwilligerswerk met (nog) ouderen, mijn zelfstandigheid en onafhankelijkheid…HELP!

Antoinette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.