Home / / Uit Hei en Dennen: Pasen

Uit Hei en Dennen: Pasen

Vanwege droogte en wind was er dit jaar in Nederland geen paasvuur. Is dat erg? Nou en of, niet zo zeer voor de kinderen, maar juist volwassen mannen dromen al een jaar van de grote stapel hout, die tegen de schemer in de fik wordt gestoken.

Wel beleefden we het eiertikken, met de bedoeling dat jouw ei heel blijft zodat de ander met het struif rond de polsen jammerlijk verliest. Op de foto in de krant zag ik voornamelijk volwassenen. Zij beschermden hun eitje, als was het een pasgeboren baby. Met grote voorzichtigheid en beleid hielden zij het kleinood vast om te voorkomen, dat het brak, tijdens het tikken en getikt worden. Mooie tradities.

Bij ons waren het dagen met visite en logees. Mijn broer Joost, die vroeger als kind verkondigde dat als hij groot was over de “Boterfabrieksepijp” zou springen, arriveerde met vrouw, familieleden en kleinkinderen. Hun dochter trouwde met een Engelsman en heeft Engels sprekende kinderen. We lunchten bij Nieuwe Brug, waar de jongetjes de speeltuin indoken. De volgende dag arriveerde het gezin van Gerrit’s jongste dochter en hun dochtertje noemt mij, als enige van zijn kleinkinderen “OMA”. Dat voelt zo vertrouwd. Hun verhalen, over vroeger, heb ik niet meegemaakt, maar interesseren me enorm.

Ik voel weemoed van “toen het met hun moeder nog goed was”. Een mooi fijn gezellig gezin, mama thuis zorgend voor de drie dochters en pappa, druk in zijn roerige tijden als directeur van verschillende bedrijven in het buitenland. Voor dit grote bedrijf werd hij, na zijn pensionering gevraagd om vier jaar directeur te zijn van hun onderneming in een ver heet land. Ik mocht uiteraard mee, maar wij zagen die hitte als een enorme belemmering. En dan zo ver weg uit Ommen!!

Ja, het waren mooie drukke warme Goede Vrijdag en Paasdagen, maar enorm gezellig. En nu zijn we aan het afkicken. Ik merk, dit jaar voor het eerst, dat veel drukte ook wat stress veroorzaken. En om even af te kicken bezochten we één van de collega’s van Gerrit, die nu tussen Balkbrug en Zuidwolde woont. Een prachtige herenboerderij uit heel vroege tijden, met in kamer en keuken schitterende oude geglazuurde wandtegels, voorzien van oude ambachten en bijbelspreuken. Mooi om daar te wonen, maar ik heb toch liever wat reuring in ons leven. De boerderij ligt tussen Balkbrug en Zuidwolde, heel landelijk. Hij fietst naar Ommen voor boodschappen. Stoer hè.

Lees ook

70 jaar Molukkers in Ommen (1)

OMMEN – Dit jaar maart was het precies 70 jaar geleden dat in Rotterdam de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.