Renovatie oude sluiswachterswoning in Dalfsen bijna klaar

DALFSEn – De duurzame renovatie van de oude sluiswachterswoning bij stuw Vechterweerd in Dalfsen nadert zijn voltooiing. De uitbreiding realiseert in een kamer met zicht op de Overijsselse Vecht. De ‘Vechtkamer’, opgetrokken uit staal, verwijst naar de industriële architectuur en de materialisatie van het stuwencomplex. 

Architect Sjouke Westhoff heeft ook het Gemaal de Broekhuisen ontworpen, dat in maart 2019 geopend werd. Het gemaal van cortenstaal verbeeldt de weidsheid van het achterliggende landschap en legt de focus op rivier de Vecht.

In opdracht van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen eind november 2018 gestart met de renovatie van de oude sluiswachterswoning bij de stuw Vechterweerd. Na de renovatie wordt de monumentale woning gebruikt door het waterschap, maar zeker ook door de omgeving, de ‘noabers.’

Multifunctioneel gebruik
De gerenoveerde woning zal voor vele doeleinden worden ingezet. Door het waterschap voor vergaderingen, bijeenkomsten, recepties en voor communicatie over de plannen voor de versterking van de Vechtdijken. Deze staan voor de periode 2019 – 2040 op het programma.

Voor andere organisaties en participanten biedt de woning volop mogelijkheden voor het geven van voorlichting, educatie en exposities over de Overijsselse Vecht en het startpunt voor excursies. Vanuit de doelstelling DuurzaamDoen wordt de woning gasvrij ingericht.

Noaberschap
In samenwerking met de partners binnen Noaberschap Vechterweerd wordt invulling gegeven aan een samenhangend aanbod voor bezoekers. Deze partners zijn Buitenplaats Vechterweerd, Boerhoes en Vitens. De sluiswachterswoning fungeert hierin als een belangrijke informatiepunt en als visitekaartje voor het gebied.

Het stuwcomplex Vechterweerd is een druk bezochte locatie, zeker in de zomerperiode. Het is een knooppunt voor fietsers, wandelaars en pleziervaart. Daarom is deze locatie in het programma Ruimte voor de Vecht als een van de torens in het Tien Toren plan opgenomen. Dit zijn markante belevingsplekken om aandacht te vragen voor de identiteit en daarmee de essentie van de Vecht.

Foto’s: Johan Bokma

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.