Oud-Dalfsenaar loopt 3.000 kilometer door Nieuw-Zeeland

DALFSEN / NIEUW-ZEELAND – De in Dalfsen geboren Jasper van Riet Paap heeft samen met zijn vriendin 3.000 kilometer door Nieuw-Zeeland gelopen. Samen lopen ze van Cape Reinga in het noorden, door de Nieuw-Zeelandse wildernis, naar Bluff in het zuiden.

“Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het is om vijf maanden lang iedere dag dertig kilometer over strand, door donkere bossen, diepe modder en over hoge bergen te zwoegen.” Zijn ervaring met dit wandelavontuur heeft hij beschreven in het boek ‘Te Araroa’, vernoemd naar de gelijknamige wandeling door Nieuw-Zeeland. Een verslag van een bijzondere tocht met praktische tips en de nodige inspiratie voor wandelliefhebbers.

Te Araroa
Te Araroa betekent ‘De lange weg’ in de taal van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. In 1975 werd er voor het eerst gesproken over het creëren van ‘een lange weg’ door Nieuw-Zeeland. De New Zealand Walkways Commission wilde een eigen variant van de Pennine Way aanleggen, een vierhonderd kilometer lange wandelroute in Engeland.

Uiteindelijk duurt het tot 1994 voor er echt actie wordt ondernomen. Twee jaar later is er een eerste route op het Noordereiland uitgezet, die in 1998 wordt verkend. In 2002 volgt de verkenning van een mogelijke route op het Zuidereiland. In 2011 wordt de Te Araroa officieel geopend als langeafstandswandelroute in Nieuw-Zeeland.

Mooiste plekken
De route verbindt verschillende natuurgebieden en loopt langs de mooiste plekken van Nieuw-Zeeland, zoals de Bay of Islands, Tongariro National Park, Queen Charlotte Sound en door de Zuidelijke Alpen. “Nieuw-Zeeland is al mooi voor de gewone toerist, maar als je er doorheen loopt ervaar je het land op een hele andere manier. Je komt op plekken waar niet veel toeristen komen en legt veel eerder contact met de lokale bevolking”, aldus van Riet Paap.

Na 3.000 kilometer te voet door Nieuw-Zeeland te zijn gelopen, concludeert van Riet Paap dat wandelen in Nieuw-Zeeland op geen enkele manier te vergelijken is met wandelen in Nederland: “Als er al een wandelpad ligt, dan loop je vaak over een tapijt van wortels. Bij iedere stap moet je je balans weer zien te vinden.”

Meebeleven
Doordat je tijdens het lezen van ‘Te Araroa’ iedere stap met van Riet Paap meebeleeft, is het goed voor te stellen hoe het is om vijf maanden lang, iedere dag door de Nieuw-Zeelandse wildernis te lopen. Daarbij komen niet alleen de mooie kanten van de wandeling aan bod, ook de dieptepunten worden beschreven: valpartijen, blessures en moeder natuur die zich met het wandelavontuur bemoeid. De wandeling door Nieuw-Zeeland blijkt een mentale en fysieke beproeving te worden.

Van Riet Paap geeft in zijn boek ‘Te Araroa’ een unieke beschrijving hoe hij met al deze uitdagingen omgaat. De wereld van de langeafstandslopers wordt hierdoor een stuk beter te begrijpen. ‘Te Araroa’ is te koop bij de reguliare boekhandel en online verkrijgbaar via onder meer Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.