Home / / Jaarrekening Dalfsen: half miljoen tekort

Jaarrekening Dalfsen: half miljoen tekort

DALFSEN – De gemeentelijke jaarrekening 2018 van de gemeente Dalfsen laat een negatief saldo zien van 503.000 euro. Het tekort is ontstaan door tegenvallers op het gebied van jeugdzorg.

Door meevallers binnen de grondexploitatie (voordelig saldo 2018 en daling van de risico’s) en het opheffen van een aantal reserves kon toch nog bijna 1 miljoen euro toegevoegd worden aan de algemene reserve.

Het college van de gemeente Dalfsen legt de jaarrekening deze maand ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Maandag 20 mei vindt de behandeling van de jaarrekening plaats in de raadscommissie. Tijdens de raadsvergadering van 27 mei wordt de jaarrekening definitief door de gemeenteraad vastgesteld. Dit onder voorbehoud van een goedkeurende accountantsverklaring die in mei verwacht wordt.

Terugblik
Het afgelopen jaar bevatte voor de gemeente Dalfsen grote en kleine mijlpalen waarin mooie resultaten zijn neergezet. Zo werd Kulturhus de Spil in Nieuwleusen geopend. Een plek waar onderwijs, cultuur, sport en welzijn samenkomen in een duurzaam gebouw. Daarnaast groeien de initiatieven op het gebied van duurzaamheid, werd het eerste openbare laadpunt officieel geopend en worden er in het sociale domein goede stappen gezet. Dat uitte zich onder meer in het jaarlijkse cliëntenonderzoek waarin de medewerkers van de gemeente zeer worden gewaardeerd voor het contact en de betrokkenheid.

Het werd ook een jaar waarin er veranderingen in het bestuur kwamen. De gemeenteraadsverkiezing bracht een nieuwe gemeenteraad met gedreven raadsleden en hoge ambities en in november werd afscheid genomen van Burgemeester Han Noten.

Financieel begon het jaar 2018 met een structureel sluitende begroting. Echter door met name ontwikkelingen in de jeugdzorg moest de begroting fors bijgesteld worden. De jaarrekening sluit met een tekort van 503.000 euro. Het jaarrekeningresultaat baart flinke zorgen voor de toekomst.

Ontwikkelingen

Wethouder van Leeuwen ziet met name de ontwikkelingen binnen het sociaal domein met grote zorgen tegemoet. ”In het licht van de komende perspectiefnota valt het niet uit te sluiten dat we de ambities moeten bijstellen.”

Ondanks een aanpassing van de begroting op dit onderdeel bij de eerste bestuursrapportage in 2018 van zo’n 0,9 miljoen euro, laat de jaarrekening binnen het sociaal domein een extra tekort zien van afgerond 0,75 miljoen euro. Dalfsen wijkt hierin niet af van de landelijke trend. Een groot deel van dit tekort heeft een structureel karakter. “Gelukkig beschikt de gemeente Dalfsen over een ruim weerstandsvermogen waarmee eventuele incidentele tegenvallers opgevangen kunnen worden.”

Lees ook

Na 20 jaar afwezigheid weer een USV vrouwen 1

NIEUWLEUSEN – Na een periode van 20 jaar afwezigheid staat er komend seizoen voor USV …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.