Home / / Motorkerkdienst in de Kern

Motorkerkdienst in de Kern

OMMEN – “Moeten we nu ook grimmig kijken?” vraagt dominee Kest Jelsma als hij naar de motoren loopt. Kest en drie anderen poseren in stoer motorpak voor een foto op het pleintje voor de kerk. Twee van de mannen zijn lid van de Christian Motorcyclists Association (CMA). Een motorclub uit Amerika, die ook ‘chapters’ in Nederland heeft.

Kest (op de foto, 2e links) heeft de twee CMA-ers, die een clubhuis in Hardenberg hebben, vanavond opgetrommeld voor een interview. Dit in verband met de motorkerkdienst op 5 mei, aanstaande zondag. “Ik wist van het bestaan van die club en liep al jaren rond met de gedachte om zo’n motorkerkdienst te organiseren. Ik aarzelde,” zegt Jelsma, zelf fervent motorrijder. “Waarom wil ik dit eigenlijk, vroeg ik me af. Om de sensatie? Dan kun je ook wel kerkdiensten gaan organiseren voor biljarters en nordic walkers, enzovoort.

Ik heb nu een thema gevonden, waarbij zo’n motorkerkdienst heel goed past. Op 5 mei is het Bevrijdingsdag. Dit thema bindt samen. Eén van de dingen waar je aan denkt bij vrijheid is motorrijden. Het vrije gevoel… Wanneer ben je echt vrij? Dat heeft met het geloof te maken. Dat Christus ons vrijmaakt. Dat je niet aan alle verwachtingen van mensen hoeft te voldoen. Dat gaat verder dan een middag motorrijden. Want als je terugkomt is er weer stress. Er is dus meer voor nodig,” denkt de predikant. “Onze maatschappij is zo aan het polariseren. De kerk zou verbindend moeten zijn. En een huis, waar mensen zich thuis voelen. Vaak worden motorrijders niet direct met de kerk geassocieerd. Eerder met (ruige) motorbendes. Maar ook zij mogen voluit bij de kerk horen,” zegt Jelsma, die zelf twee keer per jaar meedoet aan een motortocht van PKN Ommen.

De Motorkerkdienst op 5 mei is een reguliere kerkdienst, met medewerking van band ‘Embrace’. Iedereen is welkom. Jelsma houdt -uiteraard in motorpak- een korte overdenking. Evert Martens vertelt over CMA en houdt een verhaal bij het CMA-motorpak; Jaap Dijkstra over het bezoeken van gevangenen door CMA. Het CMA-lijflied ‘Welk een vriend is onze Jezus’ wordt natuurlijk gezongen, en daarnaast Opwekking en liederen van U2 en Neil Young. De collecte is voor ‘Kerk in actie’ en voor CMA. “CMA verspreidt bijbels onder motorrijders,” legt Jelsma uit. Evert Martens (op de foto rechts) beaamt dat. “Wij brengen de evangelieboodschap in de motorwereld en delen inderdaad bijbels uit. Eigenlijk het Johannes-evangelie. Onze slogan is ‘Changing the world one heart at a time.’ Ons clubhuis is in Hardenberg. Maandelijks houdt de CMA een kerkdienst in Meppel. Elke 2e zondag van de maand.”

De motorkerkdienst wordt voorafgegaan door een motortocht van 100 km door het Vechtdal. Motorrijders kunnen zich daarvoor nog opgeven. Er staan al 48 deelnemers genoteerd.

5 mei 2019: Motortoertocht, vertrek 13.15 uur bij de Kern, Bouwstraat. Aanmelding tot uiterlijk 2 mei via email: g.j.pieneman@planet.nl. 17.00 uur SOW Motorkerkdienst in de Gereformeerde Kerk (Bouwstraat), na afloop bbq motorrijders.

www.cma-nl.org

Voorjaars- en najaarstocht

Door een groep enthousiaste motorrijders vanuit de Gereformeerde kerk Ommen worden jaarlijks twee motortoertochten georganiseerd, een voorjaars- en een najaarstocht, met als doelstelling ‘elkaar ontmoeten’. PKN-motorclub is weer druk bezig geweest me de voorbereiding van de motortoertocht op zaterdag 18 mei, deelnemers van alle gezindten kunnen zich aanmelden per email aan g.j.pieneman@planet.nl.

De toertocht in grote lijnen: Vanuit het mooie Salland via de Achterhoek en langs de IJssel.
Zaterdag 18 mei: Start vanuit het kerkelijk centrum De Kern Bouwstraat 23 Ommen, tussen 08.30 en 08.45 uur aanrijden. Van 08.45 tot 09.00 uur briefing onder het genot van koffie/thee. Om 09.00 uur start eerste groep en elke 2 minuten de volgende groep, elke groep heeft een voorrijder met navigatie. De toertocht wordt afgesloten met een gezamenlijk diner bij China Town.

 

Tekst/foto: Gea Slotman

Lees ook

Rode Kruis collecteweek

REGIO – Deze week is het de collecteweek van het Rode Kruis. Met een gift …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.