Home / / Meimarkt van molen Massier krijgt extra feestelijk tintje

Meimarkt van molen Massier krijgt extra feestelijk tintje

NIEUWLEUSEN – Op zaterdag 11 mei houden de vrijwilligers van Molen Massier weer de jaarlijkse Meimarkt. Deze krijgt ditmaal een extra feestelijk tintje omdat het deze week tien jaar geleden is dat de gerestaureerde molen officieel in gebruik werd genomen.

De uit 1861 daterende korenmolen, op de hoek van het Westeinde en de Veldweg in Nieuwleusen, werd op 8 mei 2009 weer draai- en maalvaardig opgeleverd, na een restauratie die een lange aanloop vergde. Sindsdien houden zo’n veertig vrijwilligers de molen letterlijk draaiende. Onder hen zijn twaalf vrijwillige molenaars, van wie er negen gediplomeerd zijn. De overige drie zijn in opleiding.

Vanwege dit jubileum krijgt de jaarlijkse Meimarkt – altijd op de zaterdag vóór Moederdag en op de Nationale Molendag – ditmaal een extra feestelijk tintje. Zo zijn er extra activiteiten voor de basisscholen. Voor de jongste groepen (1 t/m 3) zijn er op de basisscholen van Nieuwleusen kleurplaten uitgedeeld. De inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld, waarna er prijsjes worden uitgereikt.

In de hogere groepen zijn meelzakjes uitgedeeld, met een uitnodiging aan de kinderen om die komende zaterdag tijdens de Meimarkt kunnen komen vullen. De kunst is dat ze het meel afwegen tot 400 gram, en wie dat het beste doet, verdient eveneens een prijsje. Ieder kind dat komt kijken, krijgt in elk geval een zakje pannenkoekenmix mee, gemaakt van graan van de molen. Volwassenen kunnen zaterdag raden naar het exacte gewicht van een gedeeltelijk gevulde meelzak, die op de zolder van de molen ligt. Ook hier worden prijsjes uitgeloofd, die in een later stadium worden uitgereikt.

Daarnaast zijn er, naast de eigenlijke markt, diverse andere leuke activiteiten, zoals zaklopen op het grasveld naast de molen, een kruiwagenrace (met uiteraard eveneens prijsjes voor de snelste deelnemers) en een miniatuur dorsmachine, die in werking is te zien. Vrijwilligers geven tekst en uitleg over het slijpen van de molensteen en de maalstoel en leden van de plaatselijke scoutinggroep De Gold’n Zende organiseren verschillende activiteiten, zoals broodjes bakken boven een kampvuur.

Naast de extra activiteiten bieden zo’n dertig standhouders op het terrein rond de molen weer een gevarieerd aanbod, waaronder bloemen en planten, hobby-artikelen en handgemaakte cadeau-ideeën voor Moederdag. Er is weer een dierenhoek, een uitgebreide tweedehands boekenmarkt en een terras met muziek. De meimarkt vindt zoals gebruikelijk van 10.00 tot 16.00 uur plaats op het terrein van Molen Massier.

Lees ook

Meer ruimte rood-voor-rood

OMMEN – De gemeente Ommen verruimt de rood-voor-roodregeling. Eigenaren die in ruil voor de sloop …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.