Home / / Lampie: Motordominee

Lampie: Motordominee

Op een mooie zondagochtend even bij mijn moeder langs in Steenwijk. Binnendoor via Witharen, Balkbrug, Koekange en Havelte schiet niet op, maar is landschaptechnisch gezien mooier dan via de snelweg.

Iets voorbij Tuincentrum Jurrie Baas schakel ik door naar de vijf. De snelheidsmeter schiet door naar iets boven de tachtig. Onderwijl scharrel ik tussen de cd’s, Neil Young, nee, U2, nee, Elvis, vooruit dan maar. Broemmmm, roarrrrrr…, plots knalt een motor voorbij. Zóóó…, dat was schrikken. Een keer goed schrikken ontvet het hart, sprak mijn opa Andries altijd. Het moment dat het bloed naar je hoofd stijgt is minder fijn. Nou ja, niets aan het handje. Die knuppel op dat scheurijzer had ik niet aan zien komen. Maar dan nog. Die tachtig max geldt ook voor motorduivels. Vanwaar die haast? Van haastige spoed komt rampspoed.

Hééé…, misschien was het de dominee. Die motordominee. Ach kom, hoe heet ie ook alweer, Jellema…, Jelstra…, o ja, Jelsma. Kest Jelsma. Misschien moet ie dienst doen in Witharen, in gebouw Irene en is wat aan de late kant. Las laatst een artikel over hem in Ommer Nieuuws en de Stentor. De dominee op de motor. Stoer. Dat verwacht je niet. Is mijn eigen tekortkoming. Denken in stereotiepen. Geen idee wat ik later wilde worden.

In ieder geval geen kok of dominee. Die moeten aan het werk als anderen vrij zijn. Verder ben ik alleen goed in wentelteefjes maken en eieren bakken, dus meesterkok Johan Drenth naar de kroon steken is niet aan de orde. En dominee? Als ik vroeger mijn dochter bij het naar bed gaan voorlas, sliep ze binnen twee minuten. Ik maak mezelf wijs dat ze zich veilig en vertrouwd voelde en niet dat ik saai en slaapverwekkend citeerde.

Maar goed. Dutten en in slaap vallen kun je niet hebben in de kerkbank. Een enkeling oké, die heeft de avond tevoren misschien iets te diep in het glaasje gekeken, maar de hele gemeente aan het zagen met de kin op de borst, kan echt niet. Dus door kok en dominee ging een streep. Zo kwam ik bij ons nationale opvanghuis voor niet-wetende werkzoekenden terecht, de Nederlandse Spoorwegen. Terug naar de vroem, vroem prediker, of nee, doe maar motordominee. Naar verluid doet Kest de kerkdienst in motorpak. Slim en praktisch. Het is nogal een gedoe om je uit z’n leren pak te wurmen.

Zie het al voor me. De kudde zit te wachten op de herder en plots bestijgt een vent in motoroutfit de kansel, de integraalhelm nog op. Kan me voorstellen dat een kerkganger verbaast opstaat en zegt, “hallo, ben je in de war of zo, de kroeg staat een eind verderop op hoor.” Helmpie af…, verrek…, het is de dominee! De rits een eind open, om straks uit volle borst mee te kunnen galmen en de bijbel uit de binnenzak plukken. Die kun je niet achter op de motor leggen. Straks waait ie weg. Een eigen bijbel met aangestreepte passages lijkt me handiger dan een in der haast geleend exemplaar. Ach ja, die Kest…, motordominee…, goed man!

Lees ook

Welcome to the family!

(Advertorial) Freeroad is dé Mazda dealer van Midden-Nederland. In de meest dynamische stad Zwolle, mag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.