Ingezonden brief: Megavarkensstal Beerzerveld

Het is onbegrijpelijk dat de gemeente Ommen al bij voorbaat medewerking verleent aan de vestiging van een megastal voor 14000 varkens aan de Knolsdijk in Beerzerveld. Juist in deze tijd waar wordt geprobeerd de veestapel in te krimpen, waarbij voor boeren die met hun varkensbedrijf willen stoppen subsidiegeld is gereserveerd om dit te realiseren, zou de gemeente de vestiging van een megastal willen toestaan. En dan wil Ommen de groenste gemeente zijn?

In 1986 bloeide de Vechtanjer, het symbool van de Vechtstreek, nog langs de Beerzerhaar. Nu is hij, als zovele andere planten, verdwenen door uitstoot van de landbouw en de veeteelt en het maaibeleid van de gemeente. De vestigingsplaats ligt aan de rand van de EHS en zal dus ook op de natuur daar een negatieve invloed hebben. De hoeveelheid mest die door de varkens geproduceerd gaat worden en ergens door bemesting in de bodem zal verdwijnen gaat weer zorgen voor een verdere daling van het aantal insecten.

Ook heeft zo’n groot bedrijf een enorm waterverbruik. Wordt dit water na verbruik gezuiverd? En waar blijven dan de reststoffen? Het bedrijf komt vlak bij de begraafplaats te liggen. Denk eens aan een begrafenis die dan gepaard kan gaan met herrie vanuit het bedrijf door bijvoorbeeld laden en lossen van varkens. Ook niet erg respectvol.
Voegen we bij de effecten op het milieu ook de reeds eerder aangedragen bezwaren. dan is het een volkomen te verwerpen plan. Waarom geen bedrijf van een normale omvang?
De gemeente zegt er te zijn voor alle burgers. Laten ze dit dan ook in de praktijk brengen en niet de plannen van één ondernemer (die reeds meerdere bedrijven heeft) steunen ten koste van gezondheid, veiligheid en welzijn van vele Beerzervelders.

Beerzerhaar, Han Bouman

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.