Gemeente Hardenberg verruimt subsidies voor kinderopvang

HARDENBERG – De gemeente Hardenberg gaat vanaf 1 januari 2020 de subsidieregeling voor de peuteropvang verruimen. Kinderen met een gesubsidieerde plek kunnen dan al vanaf 2 jaar naar de opvang en krijgen daar meer uren. “Ook in onze gemeente zien we dat kinderen veel baat hebben bij voorschoolse opvang. Hierdoor ontwikkelen ze zich beter en kunnen ze beter meekomen op de basisschool”, vertelt wethouder Gitta Luiten.

“Het is belangrijk dat alle kinderen in de gemeente gelijke kansen krijgen in het onderwijs. De voorschoolse opvang helpt daarbij. We willen dat alle kinderen in Hardenberg gebruik kunnen maken van de voorschoolse opvang”, zegt Luiten.

Peuters die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken kunnen, met een indicatie van de jeugdarts van het consultatiebureau, naar de voorschoolse peuteropvang. Deze plekken worden door de gemeente gesubsidieerd. Ouders betalen hiervoor een vaste bijdrage per maand. Voor deze peuters worden de gesubsidieerde uren per 2020 uitgebreid van 10 naar 16 uur per week.

Ook het aantal uren voor ouders die geen kinderopvangtoeslag krijgen wordt uitgebreid. Vanaf 2020 kunnen zij subsidie krijgen voor 8 uur opvang in de week, in plaats van nu 5 uur per week. Het aantal uren peuteropvang voor ouders met recht op kinderopvangtoeslag wordt door ouders zelf bepaald.

Naast een verruiming van de uren, kunnen peuters met een gesubsidieerde plek straks vanaf 2 jaar naar de opvang. Nu is dat vanaf 2,5 jaar. Dit betekent dat de kinderen uiteindelijk op jongere leeftijd meer tijd in de peuteropvang kunnen doorbrengen en zo meer mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen.

De gemeente ontvangt van het Rijk extra geld voor de urenuitbreiding per 2020. Voor ouders van de peuters met een indicatie van het consultatiebureau voor voorschoolse opvang wijzigt de maandelijkse eigen bijdrage niet. Of kosten voor andere ouders wijzigen wordt duidelijk als de kinderopvangtoeslag 2020 later dit jaar bekend wordt. Ouders kunnen dan voor een berekening van hun eigen bijdrage terecht bij de belastingdienst als ze gebruik maken van kinderopvangtoeslag of bij hun eigen kinderopvang als ze gebruik maken van een subsidieplaats.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.