Geen fietstunnel op rotonde Kampmansweg in Dalfsen

DALFSEN – De rotonde aan de Kampmansweg in Dalfsen krijgt geen fietstunnel of fietsbrug. Na onderzoek blijkt een dergelijke aanpassing niet haalbaar, zo laat de gemeente weten. Gekeken wordt naar twee andere varianten om de rotonde veiliger te maken.

De rotonde die de Koesteeg en de Kampmansweg met elkaar verbindt, is de laatste jaren drukker en drukker geworden. Mede dankzij de vele nieuwbouw aan de oostzijde van de Koesteeg, steken steeds meer fietsers op dat punt de weg over. Veel schoolkinderen maken zowel ’s ochtends als ’s middags gebruik van de oversteek.

In september vorig jaar gaf de gemeenteraad van Dalfsen het college opdracht om drie varianten voor de rotonde Kampmansweg nader uit te werken. Het college heeft onlangs besloten dat twee van de drie varianten verder worden onderzocht op (technische) haalbaarheid. Dit onderzoek wordt in juni opgestart.

Het onderzoek richt zich op het verbeteren van de huidige situatie en op de variant waarbij fietsers voorrang krijgen op de rotonde Kampmansweg en op vergelijkbare rotondes in de gemeente. De andere variant voor de rotonde Kampmansweg was het realiseren van een fietstunnel of fietsbrug. Die optie is dus afgevallen.

Onlogische aanrijdroutes
Voor een tunnel of brug moet hoogteverschil overbrugd worden. Uit onderzoek is gebleken dat, om het voor fietsers op een comfortabele manier te doen, er veel lengte en ruimte nodig is en er langere en onlogische aanrijdroutes ontstaan. Fietsers moeten omrijden om bij het begin van de helling naar de brug of tunnel te komen.

In de praktijk blijkt dat fietsers liever niet omrijden, waardoor de kans bestaat dat ze op de huidige plek blijven oversteken. Automobilisten verwachten dat niet, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Daarnaast is een fietstunnel of -brug voor fietsers die in noord-zuid richting rijden geen oplossing. Het college vindt deze variant daarom geen goede oplossing.

Vervolg
Nadat de aanvullende onderzoeksresultaten beschikbaar zijn, komt het onderwerp terug op de agenda van de gemeenteraad. De verwachting is dat dat in het najaar zal plaatsvinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.