Home / / “Een duurzaam huis hoeft niet veel meer te kosten”

“Een duurzaam huis hoeft niet veel meer te kosten”

Huiseigenaren vertellen tijdens thematours in Vechtdal

VECHTDAL – Mensen met interesse in duurzaam wonen kunnen op 11, 18 en 22 mei op bezoek bij een duurzaam huis. In samenwerking met de gemeenten Dalfsen, Ommen en Hardenberg organiseert de Nationale Duurzame Huizen Route drie thematours. De bewoners delen hun ervaringen met de bezoekers tijdens een rondleiding langs de duurzame maatregelen in hun woning.

Marian Blokker woont in een oude boerderij uit 1922 in Witharen. “Mijn droom was altijd om een huis zo duurzaam mogelijk te verbouwen. Met de aankoop van deze boerderij, konden we dat doen.” Het huis heeft een zonneboiler, een pelletkachel en het toilet wordt gespoeld met grondwater. Ook gebruikte ze natuurlijke bouw- en isolatiematerialen, zoals leem, houtvezelplaat en vlaswol. “Tijdens de thematour wil ik laten zien dat duurzaamheid niet zoveel meer hoeft te kosten. Het is goed te realiseren, zonder veel extra inspanning.”

Ook Jan Veurink uit Venebrugge verbouwde zijn boerderij op duurzame manier. Dat begon met goede isolatie en later schafte hij zonnepanelen, een pelletketel en zonnecollectoren aan. De woning is nu geheel gasloos. Veurink: “Je kunt niet altijd wachten tot alle nieuwe dingen zijn uitgeprobeerd. Soms moet je durven ‘instappen.”

Persoonlijke ervaringen
De thematours zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route, met als doel om via persoonlijke ervaringsverhalen mensen te bewegen tot duurzaam wonen. Tijdens deze excursies rondom een specifiek thema bezoekt een groep van circa tien personen een woning.

Bezoekers zijn hier enthousiast over, blijkt uit eerdere reacties: “De familie gaf duidelijke uitleg en het was heel nuttig om de verhalen van de gebruikers te horen.” In elk van de drie deelnemende gemeenten staat een thematour gepland. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

De boerderij van Marian Blokker uit Witharen is open op 18 mei. De thematour in de aardgasvrije woning van Jan Veurink is op 22 mei. In de gemeente Dalfsen is er een thematour in Nieuwleusen, bij Wim en Netty Knotters. Zij vertellen op 11 mei over hun warmtepomp met bodembron.

Lees ook

Fietstocht van Saam Welzijn vanuit Dalfsen

DALFSEN – Saam Welzijn in Dalfsen houdt op dinsdag 27 juli weer een fietstocht. Vertrek …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.