Duitse Messerschmitt uit Tweede Wereldoorlog in grond bij buurtschap Millingen

DALFSEN- Bij het verzamelen van informatie over de buurtschap Emmen/Millingen door de Historische Kring Hoonhorst kwam men de crash tegen van een Duits gevechtsvliegtuig een Messerschmitt ME 109, dat op 30 januari 1944 neerstortte.

Op die bewuste dag vonden boven Overijssel gevechten plaats tussen Amerikaanse en Duitse jachtvliegtuigen. Het vliegtuig stortte neer iets ten westen van het buurtschap Millingen bij Dalfsen. Diezelfde dag werden in Nederland dertig Duitse gevechtsvliegtuigen neergeschoten. Van vier toestellen is nog steeds niet bekend wie de piloot was. Ook van het neergestorte vliegtuig in Millingen is de naam van de piloot onbekend.

Henk Makkinga van Historische Kring Dalfsen, en coördinator werkgroep documentatie 1939-1945, doet al een tijd onderzoek naar het vliegtuig en het verhaal dat er achterligt. “De Messerschmitt, zoals het type vliegtuig heet, kwam waarschijnlijk in een luchtgevecht terecht. Er waren geen toeschouwers bij, waardoor het onzeker is of de piloot wist te ontkomen met een parachute.” Jan Sibelt voorzitter Historische kring Dalfsen: “Wij hopen dat er een opgraving plaats gaat vinden. Het is belangrijk voor eventuele nabestaanden dat hier duidelijkheid over komt.’ Indien iets gevonden wordt gaan de stoffelijke resten terug naar de familie of naar Ysselsteyn, waar Duitse militairen zijn begraven die in Nederland zijn omgekomen.”

Hoonhorster Dorus Broeks (99) zag het op enige afstand gebeuren. Hij vertelt in een plaatselijk radiointerview dat hij het zich allemaal nog heel goed kan herinneren en hij hoopt het volgend jaar mee te maken dat daadwerkelijke opgravingen gaan plaats vinden. “Dat zou mooi zijn voor eventuele familie van de omgekomen piloot.” Makkinga: “Er is geen parachute waargenomen en er werd vervolgens ook geen bergingspoging ondernomen. Daardoor kan het lichaam van de vlieger nog in het wrak liggen.” In de jaren negentig zijn door particulieren en later door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht die er op wijzen dat grote delen van het wrak er nog liggen.

Berging

Inmiddels zijn er onderhandelingen gaande om het vliegtuigwrak in de buurt Millingen volgend jaar te bergen. Het Dalfser college wil meewerken aan de berging. De benodigde 400.000 euro wordt beschikbaar gesteld. Er is inmiddels een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) m.b.t. medewerking aan de berging van het vliegtuigwrak in de buurtschap Millingen. Het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken biedt de mogelijkheid voor gemeenten tot het ontvangen van een bijdrage van 100 procent in de kosten van de berging van het vliegtuigwrak en de opsporing en ruiming van de hierbij aanwezige eventuele explosieven. de zogenaamde ‘bommenregeling gemeentefonds’. Er zijn in de jaren negentig door particulieren en later door de bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht peilingen verricht. Bekend is dat het vliegtuig in glijvlucht naar beneden is gekomen en dan kan het wel op tien meter diepte liggen. Indien het in 2020 tot een berging komt, richt zich het programma van het ministerie van BZK op de berging van vliegtuigwrak en de mogelijk de stoffelijke resten van vermiste bemanningsleden. In de eerste plaats om recht te doen aan de wens van nabestaanden van omgekomen bemanningsleden. Daarnaast is het een betekenisvol gebaar met het oog op de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Of de Historische Kring nog iets in handen krijgt als het vliegtuig is opgegraven, weet Makkinga niet. “Maar dat zou wel mooi zijn.” Het wrak, dat in buurtschap Millingen neerstortte, is niet het enige wrak dat in de gemeente Dalfsen ligt. “We weten dat er ten minste twaalf zijn neergestort. Het zal ons iets waard zijn om bij al die twaalf plekken een plaquette neer te leggen en om bijvoorbeeld aan die plekken een fietstocht te koppelen”, zegt Makkinga.

Gedenkteken neergestort vliegtuig

Indien men op de fiets of wandelend vanaf Dalfsen naar Hoonhorst via de Emmerweg gaat staat aan de rechterkant van het fietspad na het bruggetje een gedenksteen bestaande uit Bentheimer zandsteen met een gedenkplaatje. Bentheimer zandsteen werd oorspronkelijk uit de Vecht opgebaggerd. De Vecht werd vroeger gebruikt als doorvoer rivier van Bentheimer zandsteen naar onder andere. Amsterdam. Tijdens die zware tocht gebeurde het dat schepen vastliepen in de ondiepe gedeelten van de Vecht of vergingen en het zandsteen overboord gegooid werd of verloren raakte. Overal in het Vechtdal ziet men dus dezelfde steen. Als gedachtenisplaatjes werd gekozen voor koperkleurig aluminium om diefstal van de plaatjes te voorkomen. De gedenksteen aan Emmerweg in Millingen werd op 12 mei 2011 onthuld door toenmalig wethouder Maurits von Martels, in aanwezigheid van buren uit het gebied, medewerkers van de Historische kring Dalfsen en Hoonhorst, maar ook andere belangstellenden en ‘bijna’ getuigen van de crash.

Tekst/foto: Evert Jan Goos

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.