Drie podiumplaatsen voor Nederlandse jeugdruiters op eigen bodem

REGIO – Geen thuisoverwinning tijdens de drie landenwedstrijden op het Dutch Youngster Festival, maar wel een derde plek (pony’s) en twee tweede plaatsen (junioren en Young Riders) voor de Nederlandse jeugdruiters. De concurrentie is sterk, zo kort voor het Europees kampioenschap en de beste springteams vanuit heel Europa zijn naar Wierden gekomen. Vrijdagmiddag rijden de Children (ruiters tussen 12 en 14 jaar op paarden) hun landenwedstrijd.

Heel goed paardrijden werd gisteravond beloond in de landenwedstrijd voor Young Riders. Parcoursbouwer Louis Konickx had een technisch hoogstaand parcours op 1.45m hoogte opgesteld. Wie aan al zijn vragen voldeed, kwam met een goed resultaat aan de finish. Wie een antwoord miste, kreeg een paal aan de grond. Met een nulscore gingen de Duitsers na de eerste omloop direct aan de leiding om deze niet meer af te staan, ook al rolden ook bij hen de balken uit de lepels in de tweede manche. Het Nederlands team werd nog net voordat het donker werd tweede, voor Denemarken.

Niemand slaagde erin om twee foutloze omlopen neer te zetten, al kwam de Duitse Zoe Osterhoff daar dicht in de buurt met een 0/1-score met Chacenny (v. Chacco Blue). Ze hebben ook al voor hetere vuren gestaan, aangezien ze twee jaar geleden al op 1.60m niveau debuteerden. Contagia (v. Contagio) van Julius Reinacher kwam op 0/9 strafpunten uit. De twee nieuwe paarden in het Duitse team: de achtjarige Alphajet DB (v. Arpeggio) onder Philipp Schulze Tophoff en Brillant du Rouet (v. Balou du Rouet) met Enno Klaphake, brachten het er positief vanaf met respectievelijk 0/4 en 4/8.

De Duitse bondscoach Peter Teeuwen was tevreden. “Ik heb hier een heel fijn team met zeer ervaren ruiters. We hebben geprobeerd om de ‘tweede’ paarden van Philipp en Enno de kwalificatie voor het EK te laten behalen, zodat we ze kunnen inzetten als hun nummer één paarden niet fit zijn. Ze hebben het druk gehad, want afgelopen weekend was er een groot nationaal concours in Warendorf voor de beste jeugdruiters uit Duitsland. Daar hebben ze ook al op 1.45/1.50m niveau moeten springen en nu, vijf dagen later, opnieuw. Binnenkort zal ik de EK-teams bekend maken. Het gaat spannend worden, want de Young Riders groep in Duitsland is heel groot en we beschikken over fantastische paarden. Een luxe positie”, vertelt Peter Teeuwen.

In de tweede omloop werd het klassement stevig opgeschud bij de andere landen. Engeland, dat bij de pony’s en junioren won, kelderde met 32 strafpunten van de tweede naar de vijfde plaats. Nederland klom juist op naar de tweede positie. Lars Kuster op Alanix Hero Z (v. Aganix du Seigneur) reed 9/6, Lars Kersten op Dobbey (v. Zirocco Blue) scoorde 4/0 en Bas Moerings kwam met landenwedstrijddebutant Fosther (v. Vigo d’Arsouilles) uit op 0/4. Sanne Thijssen was zichtbaar ontevreden over haar rondes met Carinja (v. For Fashion). De scherpe merrie raakt het hout zelden aan, maar liet haar in beide omlopen een keer zitten. “Ik maakte een rijfout naar de laatste hindernis in de slotronde. Nam haar veel te veel terug, maar ik had gehoopt dat ze me zou helpen”, moppert de fanatieke amazone.

“Ja, dat viel helaas wat tegen”, sluit bondscoach Luc Steeghs aan. “Het hele team heeft strijd geleverd. Lars Kersten reed echt heel sterk. Bas Moerings opende heel sterk met een foutloze rit. Lars Kuster had de pech dat hij wat in z’n oog kreeg in de eerste omloop. Helaas niet gewonnen, maar er was wel goede sport. Complimenten ook naar parcoursbouwer Louis Konickx. Het is voor de ruiters fijn om met het oog op het EK alvast in aanraking te komen met zijn parcoursen en andersom zal dat ook gelden. Louis zoekt het duidelijk niet zozeer in de hoogte, maar in het technische. Dat zou in ons voordeel moeten zijn, want Nederland is sterk in technisch rijden. Maar dat is Duitsland ook.”

Junioren

Bij de junioren werd het Wierdense publiek getrakeerd op een barrage Engeland en Nederland. Het oranje team was gebrand op de zege en liet de snelste slotrondes noteren, maar de Britten bleven foutloos in de barrage. Benjamin Clark hoefde als vierde ruiter niet meer van start. Polen werd derde.

Tony Newbery, chef d’equipe van het Britse team, kwam voor de zege naar Wierden. “We weten hoe moeilijk het is om hier te winnen, maar daar heb ik ook rekening mee gehouden met het opstellen van het team. Ik ben blij dat we barrage mochten rijden en de eerste positie na de eerste omloop konden vasthouden. Het is sowieso een schitterend concours en een mooie ervaring om alvast parcoursen te rijden van een parcoursbouwer die het EK ook bouwt”, wijst hij naar Louis Konickx.

Het Nederlandse team liet beloftevolle omlopen zien. Elike Morsink met Dakina II (v. Indoctro) reed 4/0 en foutloos in de barrage. Gerrit Veenstra op Loridon van T&L (v. Horion de Libersart) was zelfs één van de drie ruiters die in de landenwedstrijd dubbel foutloos bleef. In de barrage liep hij twee balken op.

Skye Morssinkhof op Checkpoint Chacco (v. Chacco Blue) herstelde zich juist met een superieure rit na haar 8/4 score. Elize van de Mheen op Ferdinand B (v. Verdi) haalde alles uit de kast na haar 4/0 rit, maar haar ambitie om Engeland onder druk te zetten in de barrage vervloog met een fout op de laatste hindernis.

Pony’s

In de pony landenwedstrijd bleek eens temeer dat de strijd nog niet voorbij is tot de laatste heeft gereden. Het werd een nek-aan-nekrace tussen de Ieren en de Britten. Het Nederlandse team leek in de achterhoede te verdwijnen, tot er in de laatste ritten van alles gebeurde. Oranje klom op naar het podium door samen met Duitsland derde te worden. Engeland won, voor de Ieren.

Het voorterrein van het Dutch Youngster Festival kleurde oranje door de gewonnen dekens op de Britse pony’s. Chef d’Equipe Clare Whitaker is trots op haar meidenteam. “Dat de pony van de laatste Ier, Tom Wachman, stopte in die lastige driesprong die iets bergafwaarts gebouwd stond en krap stond, zette voor ons de deur open. Holly Truelove moest voor ons foutloos blijven. Dat is niet makkelijk, met zoveel druk omgaan, maar het lukte haar”, vertelt Clare Whitaker.

Bijna alle teamleden sprongen dubbel foutloos, op Nations Cup debutante Lila Bremner na. In de tweede omloop koos haar jonge pony Lapislazuli het hazenpad in de richting van de sloot, maar ze herpakten zich en kwamen met zeven strafpunten aan de finish.

Het Nederlandse ponyteam onder leiding van Edwin Hoogenraat mocht op papier tot de favorieten gerekend worden, maar toen niemand foutloos bleef in de eerste omloop leek het podium ver weg te zijn. De nulritten van Mart IJland en Pam Nieuwenhuis in de tweede omloop maakten veel goed. Alleen de 4 strafpunten van Liv Huijbregts werden meegerekend, de 5 van Lily Engelsman vormden het wegstreepresultaat.

“De pony’s sprongen zeer goed en er werd ook goed gereden”, blikt Hoogenraat terug. “Je moet soms wat geluk hebben. Wat ik waardeer is dat ze er echt voor strijden. Ze gaven zich niet zomaar gewonnen en dat is nu beloond met de derde plek.”

Het Dutch Youngster Festival vindt tot en met zaterdag plaats op Manege de Vossenbos. Op vrijdag rijden de Young Riders hun grote prijs. De Children, pony’s en junioren hebben hun finaleproef op zaterdag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.